Nvidia stopt Kepler en Windows 7 en 8 ondersteuning GeForce GTX

Redactie
0

Nvidia stopt met de ontwikkeling van drivers voor en ondersteuning van 26 oudere GeForce GTX grafische kaarten uit de 600 en 700 series en voor Windows versies 7 en 8 (en 8.1).

nvidia gtx ondersteuning windows


Nvidia GTX ondersteuning windows 7 en 8 stopt

Nvidia neemt een harde beslissing: de huidige Windows drivers van de 490 serie, zoals de nieuwe 496.49 WHQL, ondersteunen alleen Windows 10 en 11, evenals GeForce grafische kaarten vanaf de Maxwell generatie. Dit komt niet als een verrassing, aangezien Nvidia deze stap al in juni aankondigde. Ze beëindigen hiermee de in 2012 geïntroduceerde microarchitectuur Kepler, die een sprong voorwaarts in zuiniger energie-beheer maakte.

Daarmee vallen, na de GeForce 400/500, nu ook de 600 en 700 series (met uitzondering van de Maxwell-gebaseerde 745, 750 en 750 Ti) en de Windows versies 7, 8 en 8.1 buiten  de reguliere ondersteuning van de zogenaamde Game Ready Driver. Dit betekent dat er geen prestatieverbeteringen, nieuwe functies en bugfixes meer zullen zijn. Alleen kritieke beveiligingslekken zullen nog door Nvidia worden verholpen.

DirectX 12, DLSS en Ray tracing

Nvidia verklaart de stap met het feit dat de interne kwaliteitsborging zich zal concentreren op de nieuwe functies sinds DirectX 12 Ultimate, evenals Deep Learning Super Sampling (DLSS). (Nog steeds nauwelijks verkrijgbare) GeForce grafische kaarten vanaf de RTX 2000-serie zijn in staat tot ray tracing in hardware als onderdeel van DirectX 12 Ultimate, alsook DLSS via hun tensor cores.

Dit elimineert een totaal van 26 grafische kaarttypes. Aangezien officiële stuurprogramma’s zoals de 472.12 WHQL al beschikbaar zijn voor zowel Windows 10 als Windows 11, betekent dit niet het einde voor pc’s met dergelijke grafische kaarten. Bestaande installaties en hun drivers kunnen gewoon verder worden gebruikt.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Wie echter hoopt op het ervaren van prestatieverbeteringen in nieuwere games zoals Far Cry 6, Deathloop of New World, zal teleurgesteld zijn.

Met deze stap vervallen de GeForce GTX 780 Ti, Titan (Black) en Z, die Nvidia’s paradepaardjes tot de release van de opvolgende generatie GeForce 900 met Maxwell-engine in september 2014 waren. Zelfs populaire kaarten zoals de GeForce GTX 760 worden niet langer ondersteund.

Lijst van grafische kaarten

Een uitzondering is de 700 GeForce, die al voorop liep met Maxwell GPU’s: GeForce GTX 745, 750 en 750 Ti zullen voorlopig nog drivers blijven ontvangen. Een volledige lijst van alle getroffen grafische kaarten is te vinden in de support-sectie van Nvidia.

AMD had ook al eerder de knoop doorgehakt, zodat de huidige Radeon software alleen beschikbaar is voor de Radeon 400 serie en nieuwer. De jongere uitlopers van de RX 400-, RX 500- en RX Vega-series zullen dus zoals gebruikelijk driver-updates blijven ontvangen. Sinds de RX 5000 grafische kaarten de gereviseerde RDNA architectuur gebruiken, zijn de RX 6000’s in staat tot hardware ray tracing.


c't 06/2024

Lees ook

Geforce RTX 2080 grafische kaarten getest: zes modellen vergeleken

De Geforce RTX 2080 en 2080 Ti laten je vloeiend gamen in 4K en verbruiken minder energie dan hun voorgangers. We leggen een aantal kaarten naast elka...

Test beste grafische kaart voor gaming – review van 9 topmodellen

Wat is de beste grafische kaart voor gaming voor je pc? Wil je vloeiend gamen in 4K en met raytracing, dan heb je een van deze topmodellen nodig.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er