FON komt met draadloze Spotify-jukebox Gramofon

Redactie
0

De Spaanse wifi-aanbieder Fon brengt een nieuw access point uit, waarmee je op allerlei audioapparatuur muziek kunt afspelen afkomstig van streamingdiensten zoals Spotify – en dat kan ook je analoge stereo uit de jaren ’80 zijn.

Fon-oprichter Martin Varzavsky stelde de Gramofon dinsdagavond in Berlijn voor. De eerste partij van 6500 Gramofons worden uitsluitend verkocht als onderdeel van een Kickstarter-campagne, die tot half mei loopt.

gramofon-varzavsky

Fon CEO Martin Varzavsky in Berlijn over zijn nieuwe project: Gramofon is een access point dat ook muziek kan afspelen.

De Gramofon moet met een Ethernet-kabel of via wifi in het thuisnetwerk geïntegreerd worden. Een gekleurde lichtgevende cirkel aan de bovenkant van het apparaat geeft aan of de Gramofon is aangesloten op het netwerk (groen) en of er muziek speelt (blauw ). Een 3,5-mm jack zorgt voor de verbinding met luidsprekers, hifi- of muzieksystemen. “De Gramofons vormen een meshnetwerk en kunnen elkaar dus gewoon zien,” legt Varzavsky uit. Elk apparaat in het netwerk kan dan muziek van een streamingdienst afspelen via de Gramofon. Momenteel werkt het al met Spotify en de Amerikaanse provider Wahwah Networks.

De Spotify-app detecteert wanneer een smartphone of tablet is verbonden met de Gramofon en kan muziek dan direct op de Gramofon afspelen. De muziek wordt niet gestreamd via de telefoon of tablet, benadrukt Varzavsky. Het eerste prototoype werd gebouwd op basis van een Raspberry Pi met WLAN-stick en opensource software. Bij de seriegeproduceerde apparaten wordt gebruik gemaakt van de Qualcomm-chipset Atheros AR9341 waar de native streaming-apps op draaien die voor de muziekweergave zorgen.

Tot nu toe werkt het alleen met Spotify, maar andere streaming providers volgen. “Ik kan niet beloven dat het voor september al werkt, maar einde dit jaar zou moeten lukken” zei Varzsavsky in Berlijn. Op de Kickstarter-pagina worden onder andere Google Play, Amazon en Deezer genoemd als toekomstige ondersteunden muziekdiensten. Een nog in ontwikkeling zijnde API moet voor de integratie van deze nieuwe diensten zorgen.

gramofon-black_1

Gramofon is exclusief beschikbaar voor Kickstarter

Facebook Party

Een leuke gimmick is de integratie van Facebook: vrienden die via Facebook zijn verbonden met Gramofon-eigenaars kunnen op Facebook inloggen en zich zonder wachtwoord op het Gramofon-WLAN aanmelden en muziek afspelen op de aangesloten apparaten. “Als je bevriend bent met iemand op Facebook, zeg je ook niet tijdens een bezoek dat ze niet op je draadloze netwerk mogen,” aldus Varzavsky. Om te voorkomen dat het op een feestje uit de hand loopt, heeft de eigenaar een hoofdaccount die de rechten voor gasten kan intrekken.

De eerste 500 stuks zijn al tegen een speciale prijs verkocht. Momenteel zijn er 5000 zwarte Gramofons, die voor backers vanaf $ 50 ( € 36 ) te koop zijn. Het witte model is is met een oplage van 1000 exemplaren te koop voor $ 60. De apparaten gaan volgens de website binnenkort in productie en zullen in juli worden uitgeleverd. Wie er meer dan US $ 1000 voor over heeft, kan van een van de 5 uitnodigingen gebruikmaken om in San Francisco, New York, Londen of Madrid de Fon-baas persoonlijk te ontmoeten. ( VBR/ple)

gramofon-black_03

In Berlijn liet Varzavsky een exemplaar van de 6500-serie zien

 

 

Deel dit artikel

Lees ook

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

Met deze Odido aanbieding kun je behoorlijk besparen op internet en tv

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er