De Flipper Zero wordt volwassen: firmware 1.0 introduceert tal van nieuwe functies en zorgt voor een veel langere batterijduur. Met name de gebruiksvriendelijke App Store vereenvoudigt zowel het werken als het plezier beleven met de Flipper aanzienlijk.
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent hacking?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:
Nieuwe firmware met nieuwe kansen
De ontwikkelaars van de populaire hacking-gadget Flipper Zero hebben in de onlangs uitgebrachte firmwareversie 1.0 een aantal langverwachte functies toegevoegd. Een van de belangrijkste updates is de ondersteuning voor apps via de App Store. Al jaren bestaat het Flipper Application Package (FAP), een bestandsformaat waarmee extra programma’s kunnen worden geïnstalleerd. Dankzij de integratie met de App Store hoeven gebruikers niet langer handmatig te zoeken naar actuele pakketten of deze zelf te compileren. De App Store is toegankelijk via de bijbehorende app of het webplatform “Flipper Lab”. Zodra de Flipper Zero via USB of Bluetooth is aangesloten, kunnen apps eenvoudig op het apparaat worden geïnstalleerd met een enkele tik.
In de App Store is zelfs een eenvoudige versie van het iconische spel Doom te vinden, waarbij de kenmerkende soundtrack van id Software’s cultklassieker uit 1993 op typische PC-speakerkwaliteit uit de Flipper Zero klinkt. Naast dit speelse element biedt de App Store meer dan 200 apps, variërend van tools voor de GPIO-pinnen tot hackingtools zoals een hex-editor en een DTMF-signaalgever.
Eenvouding programma’s schrijven in Javascript
Ontwikkelaars hebben nu de mogelijkheid om eenvoudig programma’s voor de Flipper Zero in JavaScript te schrijven. Hiermee kunnen zelfs hardwaregerelateerde functies, zoals USB en de GPIO-pinnen, worden aangestuurd. Er zijn ook enkele demoprogramma’s beschikbaar die de basisprincipes van de bijgeleverde bibliotheken laten zien voor geïnteresseerden.
Nieuw en sneller: NFC, sub-gigahertz, afluisteren
De NFC-functionaliteit (Near Field Communication) is in firmware 1.0 volledig herzien en beter geoptimaliseerd voor de Flipper Zero. Hierdoor kunnen NFC-kaarten sneller worden uitgelezen, en is er nu ook ondersteuning voor SLIX- en FeliCA-Lite-NFC-kaarten. Daarnaast ondersteunt de Flipper Zero in het radiobereik onder 1 GHz inmiddels bijna 90 protocollen, waaronder die voor garagedeuren en domotica. Ook is het mogelijk om analoge walkie-talkies af te luisteren, op voorwaarde dat de andere persoon duidelijk genoeg spreekt. Een andere belangrijke verbetering is de accuduur: dankzij een nieuwe deep-sleepmodus is de standby-tijd verlengd van ongeveer een week naar een volledige maand.
Compatibiliteit van apps en updates
Apps die al in FAP-formaat zijn geïnstalleerd, hebben een update nodig om compatibel te blijven met de nieuwe firmware. Apps die afkomstig zijn van alternatieve firmwareteams zijn echter niet altijd compatibel met de Flipper-firmware 1.0. Officiële apps kunnen eenvoudig worden bijgewerkt via een druk op de knop in Flipper Labs. Gebruikers kunnen daarnaast op de gebruikelijke manier bestanden naar het apparaat blijven overzetten.
Voor het updaten van de Flipper naar de nieuwste firmwareversie is een Bluetooth-verbinding vereist met de “Flipper Mobile App” of met qFlipper op een pc of Mac. De update duurt slechts een paar minuten en verwijdert geen gegevens zoals opgeslagen kaartkopieën op het apparaat.
Kenmerken en populariteit van de Flipper Zero
De Flipper Zero, die sinds 2020 verkrijgbaar is en ongeveer 165 euro kost, hebben we uitvoerig getest. Dit apparaat is vooral populair vanwege zijn ondersteuning voor verschillende radioprotocols en de mogelijkheid om apparaten via USB te emuleren. Zijn veelzijdigheid heeft echter ook juridische uitdagingen met zich meegebracht. Zo hebben verschillende overheden een verbod overwogen, en tijdens de Black Hat- en Defcon-conferenties in Las Vegas kregen hotelmedewerkers de opdracht om op het apparaat te letten tijdens kamerinspecties.
Gebruikers die de Flipper Zero gebruiken om veiligheidsproblemen op te sporen, moeten altijd de wetgeving van het land waarin ze zich bevinden respecteren. De firmware die voor Europa beschikbaar is, houdt rekening met deze regels, maar dat is niet altijd het geval bij alternatieve firmware. Daarnaast is het verboden om zonder toestemming apparaten of netwerken van anderen aan te vallen.
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent hacking?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: