De ‘Firefox Monitor’ van Mozilla controleert of e-mailadressen en andere persoonlijke informatie door een hack of datafouten in het internet zijn beland. De tool toont nu ook een waarschuwing in Firefox wanneer de gebruiker een website bezoekt, waar recent een privacy schending voor gemeld is. De gebruiker kan dan direct via de service controleren of zijn eigen gegevens getroffen zijn.
Met deze nieuwe functie wil Mozilla naar eigen zeggen het groeiende interesse van Firefox gebruikers rondom privacy en veiligheid tegemoet treden. De nieuwe functie wordt de komende weken bij alle gebruikers uitgerold.
De waarschuwing verschijnt in de browser als desktopmelding. Hij zal hooguit een keer per website worden getoond en heeft alleen betrekking op gegevenslek die in de afgelopen 12 maanden zijn opgetreden. Wie zich te zeer aan de melding ergert, kan deze ook uitschakelen.
Voordat Firefox de melding automatisch toont, moet je je eerst met en e-mailadres aanmelden. Deze wordt naar een hashwaarde omgezet (SHA-1-Hash) waarvan de eerste zes tekens naar de hackdatabase ‘Have I been pwnd’ worden gestuurd. Diens API stuurt dan hashes van adressen terug die met de opgestuurde hashwaarde overeenkomen. Deze procedure beschermt de anonimiteit van de gebruiker.
Firefox Monitor is gedurende de zomer van 2018 getest en kort daarna aan alle gebruikers beschikbaar gesteld. De monitor is beschikbaar voor 26 talen.
Daniel Berger