Firefox deactiveert add-ons door verlopen certificaat

Noud van Kruysbergen
0

De browser Firefox schakelt op dit moment de meeste add-ons zelf uit door een verlopen certificaat. De ontwikkelaars zijn druk bezig om de fout op te lossen.

Firefox heeft op dit moment wereldwijd problemen met add-ons. De door een ongeldig certificaat gedeactiveerde add-ons zijn niet zomaar weer te activeren. En het downloaden van gecertificeerde add-ons is niet meer mogelijk, dan krijg je een foutmelding.

Het certificaat had eigenlijk vernieuwd moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Het probleem wordt erkend en het team wil zo snel mogelijk een oplossing vinden.

Je kunt het probleem omzeilen met een fix: in de browser-configuratie about:config zet je de waarde xpinstall.signatures.required op false en herstart je de browser. Daar worden de add-ons weer mee geactiveerd – al blijven ze bij about:addons voorzien van een waarschuwing dat ze niet geverifieerde konden worden. Let op; het uitschakelen van die feature is een security-risico! Je moet dat later weer op true zetten.

Voor de Release-, Beta- en Nightly-varianten van de Firefox-desktopversies is er een update. Dat kun je bij een standaardinstallatie ook activere, dan heb je de update binnen een paar uur binnen. Dat doe je bij ‘Privacy & Beveiliging / Firefox-gegevensverzameling en -gebruik’. Daar staat bij ‘Firefox-onderzoeken weergeven’ dan ‘hotfix-update-xpi-signing-intermediate-bug-1548973’. Dat staat gedetailleerd beschreven in een blog.

Dat geldt echter niet voor de ESR-versie van Firefox en ook niet voor de mobiele Androidversie. Daar komt later een oplossing voor.

c't 06/2024

Meer over

Firefox

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Raspberry Pi 3B+ met snellere netwerkverbindingen

Elk jaar komt er weer een nieuwe Raspberry Pi. In 2016 was het de Raspberry Pi 3, in 2017 arriveerde de Zero W. En in 2018 verscheen op Pi Day (14-3) ...

Goedkoop Raspberry Pi alternatief: Orange Pi Zero

De Raspberry Pi is een erg gunstig geprijsde minicomputer, maar het kan nog goedkoper. De Orange Pi Zero is met 10 euro opvallend goedkoop en de softw...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er