EU versterkt rechten consumenten bij online winkelen

Daniel Dupré
0

Consumenten in de gehele EU krijgen binnenkort dezelfde rechten als consumenten die producten in stenen winkels kopen. Door de nieuwe EU-regelgeving moet het voor zowel klanten als de verkopers met name makkelijker worden als gaat het gaat om producten die in een andere EU-lidstaat worden gekocht of verkocht. Consumenten krijgen voor het eerst in de gehele EU gelijke rechten bij de aanschaf van digitale inhoud.

Het zal dan niet meer uitmaken of een product online of in de winkel is aangeschaft. Dit verbetert de positie van klanten in de EU. Maar het moet ook de verkopers voordeel opleveren. Bedrijven zullen profiteren van gelijkwaardige concurrentievoorwaarden en een grotere rechtszekerheid. Het moet met name van voordeel zijn voor kleine online handelaars die zo een betere positie krijgen naast online-reuzen zoals Amazon.

Maar vooral consumenten zullen van de nieuwe regels profiteren. De regels moeten er onder andere voor zorgen dat als een product defect is, verkopers ofwel voor een gelijkwaardige vervanging moeten zorgen, het product moeten repareren of het geld terug moeten betalen. Gebruikers hebben daar tot twee jaar recht op. Bij digitale inhoud die niet werkt, hebben aanbieders in eerste instantie de mogelijkheid om het probleem op te lossen voordat de overeenkomst kan worden opgeheven.

Voorwerpen met digitale componenten, zoals een smartphone, -watch, -koelkast of -tv, moeten gedurende “een periode die de consument redelijkerwijze mag verwachten” van updates worden voorzien, gebaseerd op de het type en doel van de goederen en de digitale component.

Momenteel is het zo dat als je bijvoorbeeld een product hebt dat defect raakt en meer dan zes maanden geleden hebt gekocht, je door de verkoper gevraagd kunt worden aan te tonen dat dit defect er al was op het moment van aankoop. Volgens de nieuwe regels mag de consument gedurende een periode van een jaar of twee jaar vragen om een oplossing zonder te hoeven bewijzen dat een defect er al was op moment van aanschaf.

De nieuwe regels moeten nog formeel door het Europees Parlement en de EU-staten worden goedgekeurd. Dan zal het nog enkele weken duren voordat ze van kracht worden.

(Daniel Berger)

Meer over

Websites

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er