EU-adviesgroep wil raamwerk voor regels kunstmatige intelligentie

Alieke van Sommeren
0

Een adviesorgaan van de Europese Commissie (EGE) roept op tot een internationaal raamwerk voor regels met betrekking tot kunstmatige intelligentiekunstmatige intelligentie. Er zijn veel uiteenlopende initiatieven gaande, en het adviesorgaan geeft aan dat er behoefte is aan een collectief, breed en inclusief proces dat een stap is in de richting van een internationaal erkend raamwerk.

AI kan helpen bij de meest uiteenlopende toepassingen, zoals beeldbewerking, maar het roept ook vragen op. Een van de prangende vragen in het statement is hoe we (gekoppelde) AI’s en autonome apparaten veilig maken en beveiligen en hoe we risico’s moeten inschatten.Een eerste stap in die richting zou kunnen bestaan uit basisprincipes uit de Europese verdragen en EU-wetgeving over fundamentele rechten. Anders lopen we  het risico dat de ontwikkeling van AI gaat plaatsvinden op plekken waar de ethische standaarden lager liggen.

Expertgroep kunstmatige intelligentie

Toevallig valt de oproep van EGE samen met een initiatief vanuit de EC om leden te zoeken voor een expertgroep over kunstmatige intelligentie. Deze expertgroep gaat de Commissie voorzien van advies, onder andere door voorstellen voor ethische richtlijnen op te stellen. Deze groep krijgt ook de leiding over een nog te starten AI Alliance.

Meer over

AI

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

NordVPN aanbieding: dit is dé deal die jij nodig hebt van deze VPN-dienst

Ben je op zoek naar een goede NordVPN aanbieding? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben dé deal voor jou gevonden voor NordVPN die je via de ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er