Elke maand een nieuwe Firefox

Daniel Dupré
0
firefox logo

(Bron: Mozilla)

Gemiddeld verschijnt er elke zes tot acht weken een major-update van Firefox. Mozilla, producent van Firefox, is van plan deze cyclus over enkele maanden inkorten. Binnenkort verschijnt er om de vier weken een nieuwe Firefox-versie. De mensen achter de browser willen daarmee de flexibiliteit vergroten en nieuwe functies en web-standaards sneller beschikbaar maken. Bovendien past de korter verschijningsritme beter bij de werkwijze van het ontwikkelaarsteam, zegt Mozilla.

De nieuwe cyclus gaat in het eerste kwartaal van 2020 van start. Bij de Firefox Extended-Support-Releases blijft echter alles bij het oude: er zullen maar om de 12 maanden nieuwe major updates verschijnen. De volgende ESR’s staan gepland voor juni 2020 en juni 2021.

Firefox release dates

De geplande verschijndata voor Firefox updates. (Bron: Mozilla)

Naast de stabiele versie zullen er drie prereleases verschijnen: Firefox Nightly, Beta en de ‘Developer Edition’. Met deze insteek testen en optimaliseren de ontwikkelaars nieuwe functies voordat deze toegankelijk zullen zijn voor de meerderheid van Firefox-gebruikers. De nieuwe cyclus betekent dan ook dat er meer bètaversies zullen verschijnen. Tot nu toe zijn dat er meestal een of twee per week.

De Firefox-ontwikkelaars zeggen toe goed in de gaten te zullen houden dat de nieuwe snellere cyclus niet tot gevolg heeft dat de kwaliteit van de releases achteruit gaat. Mocht het nieuwe ritme in een ‘onverwachte trend’ resulteren, zullen de ontwikkelaars ‘passende tegenmaatregelen’ nemen, schrijft Mozilla in zijn Future Releases-blog.

Projecten die met Firefox werken, zullen ook hun processen moeten aanpassen om op dezelfde stand te blijven als de Firefox-releases. Als voorbeelden noemt Mozilla Tor en de JavaScript-engine SpiderMonkey.

Firefox 70 moet op 22 oktober verschijnen, versie 71 volgt op 3 december. De eerste updates in 2020 zullen verschijnen op 7 januari, 11 februari en 10 maart.

 

Meer nieuws over software-ontwikkelingen vind je in c't magazine 10/2023

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Geen Windows 11 23H2 release, wel update met o.a. Windows 11 Copilot

Vandaag is de dag dat er verwacht werd dat de nieuwe Windows 11 23H2 release zal plaatsvinden. Toch is dit niet het geval: Microsoft brengt vandaag in...

De Philips Hue Matter-ondersteuning is dan eindelijk uitgerold

Enige tijd geleden schreven we nog over waarom de smarthome-standaard Matter niet van de grond komt, maar nu begint het balletje eindelijk te rollen. ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er