Verslag eerste Vlaamse Coderdojo Raspberry Jam

Alieke van Sommeren
0

Vorig weekend werd de eerste West-Vlaamse Coderdojo Raspberry Jam georganiseerd. Voor als je nog niet bekend bent met CoderDojo: CoderDojo  organiseert evenementen, Dojo’s, waar jongens en meisjes leren programmeren, websites maken en onder andere apps en spelletjes ontwikkelen.

CoderDojo houdt de sessies gratis en draait 100 procent op vrijwilligers met de ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen. In september dit jaar zijn CoderDojo en de Raspberry Pi Foundation een samenwerking aangegaan. CoderDojo Roeselare wil kinderen vanaf 15 jaar een centraal punt geven voor hun vragen over het populaire Raspberry Pi-platform. Het kenniscentrum Arhus vroeg echter of de geplande sessie ook opengesteld kon worden voor volwassenen. Dat bleek een groot succes: tech-liefhebbers vanuit Vlaanderen en Nederland zakten af naar Roeselare.

De kracht van de kleine SoC-computer zit hem in de diversiteit. Dit kwam ook terug in de demo-projecten. De bedoeling was om te laten zien dat ‘gewone’ gebruikers met behulp van een Raspberry Pi ideeën kunnen omzetten of problemen kunnen oplossen. En dit op een betaalbare manier.  Hieronder geven we een kort overzicht van de verschillende demo-projecten.

CoderDojo: oud en jong helpen elkaar

Jongt helpt oud, oud helpt jong: samen leuke projecten in elkaar zetten.

WWR – Wifi Wan Router

Tijdens je vakantie is het wel lekker om naar je favoriete sport-event te kunnen kijken. Er is wel wifi op je vakantiebestemming. De aanwezige smart-tv heeft echter geen wifi-module, maar alleen een netwerkpoort. De oplossing bleek heel simpel: een Raspberry Pi 3 gebruiken als router met wifi als WAN en Ethernet als LAN.

Door een accesspoint met switch ertussen te zetten, konden meerdere apparaten (waaronder de tv) toch via hetzelfde wifi-signaal het web op. En als je weer thuis bent, is deze opstelling ook als extra internetverbinding te gebruiken.

A poor man’s multiroom-systeem

Muziekliefhebbers willen in huis natuurlijk graag overal lekker muziek kunnen luisteren. En dan liefst synchroon en met goed geluid. Het project gebruikte de Logitech Media Server in combinatie met verschillende Raspberry Pi’s en HiFiBerry-geluidskaarten. Zo maak je in iedere kamer een opstelling, waar mogelijk met een verbinding naar beschikbare audioapparatuur en anders via een zelfgebouwde audioversterker gekoppeld aan twee luidsprekers.

Via de server zijn de muziekspelers in te stellen om synchroon af te spelen. De liedjes selecteer je met een Android-app. Dat kan ook vanaf Spotify of TuneIn.

Led-wall met Pi / Arduino

Arduino-coach Sam kreeg van een aantal deelnemers of het mogelijk was om een led-lichtkrant te maken. De lichtkrant bestond uit een rij onder elkaar geplakte ledstrips, waarvan iedere led apart aan te sturen was. Om deze leds aan te sturen werd voor een Arduino Uno gekozen. Een reeks goed uitgekiende aan/uit-opdrachten zorgde ervoor dat er een leesbare tekst verscheen, eventueel in scrolling modus.

Vervolgens werd een Pi gebruikt met een simpele webpagina om de tekst programmeerbaar te maken. Standaard is de klok te zien en als er een tweet over coderdojo op het internet verschijnt, wordt deze direct op de led-wall gepresenteerd.

Geocaching server

Het team van GeoCaching Brugia kwam hun cluster Raspberry Pi’s demonstreren. Dit systeem maakt het mogelijk om heel snel en ook op drukke momenten GPX-bestanden naar de Garmin gps-toestellen van de deelnemers te sturen. Dat kan zowel met bedrade als met draadloze verbindingen. Dit zorgt voor een vlotte afhandeling van de inschrijvingen: de deelnemers kunnen direct op verborgen schatten gaan jagen.

De “Tuut” babyfoon

Twee broers hebben een vernuftig babyfoon-systeem opgezet met de Raspberry Pi Zero W. De visualisatie bestaat uit een webserver op de Pi, de babyfoons zijn goedkope oudere Android-telefoons met ingebouwd SIP-protocol. Een Asterisk-telefooncentrale op de Zero handelt de communicatie af. Wanneer er geluid wordt gedetecteerd, verschijnt er een melding op de webserver en optioneel op een telefoon.

Domotica aansturen met MQTT en Node-Red

Eeen deelnemer had een probleem met de ventilatie in zijn garage. Prompt nam hij een ongebruikte Pi 1 ter hand, sloot een DS18B20-temperatuursensor aan op 3 GPIO pinnen, installeerde node-red en een Mosquitto Broker, en koppelde de aanwezige ventilator aan een WeMos control unit. De logica werd in Node-Red geconfigureerd en de commando’s gingen via MQTT en de WeMos naar de ventilator. De complete opstelling was in minder dan een half uur klaar: problem solved!

CoderDojo: voorbereiding

Nog even de laatste dingen doornemen en dan kunnen de bezoekers van de CoderDojo komen!

Nog meer CoderDojo Raspberry Jams

Na de demo’s konden de deelnemers nog ideeën met elkaar bespreken. Door de grote vraag van de aanwezigen naar praktische informatie over Raspberry Pi-implementaties, heeft CoderDojo Roeselare besloten om nog een paar jams te organiseren rond specifieke thema’s.

(Mario Witdoek / Alieke van Sommeren)

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

NordVPN lanceert Saily: een nieuwe wereldwijde eSIM-service

Nord Security, het moederbedrijf van NordVPN, heeft zojuist zijn nieuwste product gelanceerd onder de naam Saily. Dit is een nieuwe wereldwijde eSIM-s...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er
David
Lezer
David

Spijtig dat ik het te laat wist, ben zeer geinteresseerd in het ” A poor man’s multiroom-systeem ”
Iemand die deze reeds heeft gedaan? of een samenvating erover?

mario
Lezer
mario

Dag David, het centrale gedeelte kan gratis gedownload worden op http://www.mysqueezebox.com en daarna geïnstalleerd op windows, linux of op sommige NAS uitvoeringen. Het is het centrale gedeelte die de muziek via het netwerk stuurt en deze kan de muziek lokaal, via netwerk of van spotify/deezer halen. De afspelers zijn raspberry pi’s, in dit geval met een geluidskaart van http://www.hifiberry.com op de GPIO pinnen. Deze kan via een geluidsversterker op de luidsprekers worden aangesloten. Je kan ook de geluidsuitgang van de pi gebruiken, een USB geluidskaart bijstoppen of via HDMI versturen. Voor de software is er gekozen voor de gratis images… Lees verder »