Eerste tv-zender in 8K

Alieke van Sommeren
0

De publieke omroep van Japan, Nippon Hoso Kyokai (NHK), heeft de primeur met een zender die tv-beeld biedt in 8K-resolutie. De zender biedt vanaf december 2018 niet alleen de beste beeldkwaliteit, maar ook ondersteuning voor 22.2 kanaals-audio. Naast films en muziekstukken van bijvoorbeeld het Wiener Philharmoniker, worden er drama, natuurprogramma’s en NASA-uitzendingen vanaf het ISS getoond. Een 24-uurs-zender is het niet, de zender zendt zo’n 12 uur per dag uit, vanaf 10 uur in de ochtend.

NHK is een pionier op televisietechnologie. In 2014 lukte het technici van die omroep om 8K-beelden over een afstand van 27 kilometer door de ether te sturen. En in 2016 was er al een testkanaal met 8K-content. Het grote doel is om de Olympische Spelen in Tokio in 2020 uit te zenden in, jawel, 8K. Het videoformaat voor de zender is 8K met 60 fps, en dat moet uiteindelijk 120 gaan worden. De 8K-tv’s die momenteel verkrijgbaar zijn, gaan niet hoger dan 30 fps. Pas vanaf HDMI 2.1 wordt 8K met 60 fps mogelijk. Naast de 8K-zender heeft NHK ook een 4K-zender gestart waarbij naast native 4K-content ook van 2K naar 4K opgeschaalde content te zien is met HDR-ondersteuning.

 

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

KDE Plasma 6: dit is alles wat je moet weten over deze nieuwe versie

Met Plasma 6 heeft het KDE-team zijn bureaubladomgeving gemoderniseerd zonder deze op zijn kop te zetten. Veel veranderingen zijn uitgevoerd aan de ba...

AVM en Huawei leggen geschil bij over wifi-patenten

AVM en Huawei hebben hun geschil over recente wifi-patenten, waar we eerder over hebben geschreven, bijgelegd. Ze zullen de aanpassingen in de firmwar...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er