Eerste stappen met smarthome-software openHAB 2

Redactie
0

De smart-tv, slimme thermostaat, ledlampen, rolluiken …, openHAB 2 kan bijna alle smarthome-hardware aansturen. We laten zien wat je daarvoor moet doen.

Als je naar bed gaat, worden de lampen langzaam gedimd. Overdag gaan de jaloezieën meteen omlaag als de middagzon de woonkamer wil opwarmen. Dit is geen smarthome-toekomstmuziek meer, het werkt op dit moment al in verschillende huishoudens. Een groot aantal apparaten heeft al elektronische componenten met netwerkmogelijkheden, maar ze werken vaak allemaal nog als aparte oplossingen, los van elkaar. Een app op je telefoon zet de lampen draadloos aan en uit, een andere op de tablet regelt de kamertemperatuur van het slimme verwarmingssysteem en de smart-tv moet met de afstandsbediening bestuurd worden. Enige vorm van interactie tussen de afzonderlijke componenten en slimme schakelingen kun je vergeten. Kant-en-klare smarthome-centrales beloven je daarbij te helpen, maar zijn meestal duur – en sommige daarvan werken alleen met onderdelen van dezelfde fabrikant.

openhab_2

De interface van openHAB 2 toont elk smarthome-apparaat als Thing.

De makers van de gratis software openHAB 2 hebben zich ten doel gesteld zo veel mogelijk apparaten onder één dak te verenigen en op die manier van het hele huis een smarthome te maken. Het mooie hieraan is: openHAB 2 is opensource en wordt ontwikkeld door een aanzienlijke community. Bovendien draait het als Java-applicatie op bijna elke hardware. Er zijn meerdere webinterfaces beschikbaar om je smarthome te configureren en te besturen. Voor de eerste kennismaking volstaat het om openHAB 2 op een pc in een willekeurige map uit te pakken. Bij langdurig gebruik kun je beter een Raspberry Pi van de tweede of derde generatie gebruiken. Voor minder dan 150 euro kun je op een regenachtige middag je eigen huis een stuk smarter maken.

Eerste stappen met OpenHab 2

We hebben openHAB 2 op een Raspberry Pi 3 geïnstalleerd om Hue-lampen van Philips en elektrische rolluiken buiten te automatiseren. Het voorbeeldproject laat zien hoe je eigen projecten kunt implementeren.

Op welke hardware je openHAB 2 laat draaien maakt voor dit artikel verder niet uit. Het installeren ervan slaan we dan ook over, we nemen aan dat dit zonder al te veel problemen lukt. Op de website van het project staat voor alle gangbare besturingssystemen beschreven hoe je openHAB 2 moet installeren.

Leest de rest van het artikel in c’t 9 / 2017 vanaf pagina 64

Meer over

Smart homes

Deel dit artikel

Lees ook

Geen Windows 11 23H2 release, wel update met o.a. Windows 11 Copilot

Vandaag is de dag dat er verwacht werd dat de nieuwe Windows 11 23H2 release zal plaatsvinden. Toch is dit niet het geval: Microsoft brengt vandaag in...

De Philips Hue Matter-ondersteuning is dan eindelijk uitgerold

Enige tijd geleden schreven we nog over waarom de smarthome-standaard Matter niet van de grond komt, maar nu begint het balletje eindelijk te rollen. ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er