Eerste Intel-NUC’s met 6-core-processors in de startblokken

Noud van Kruysbergen
0

Intels NUC10-generatie Frost Canyon moet in december 2019 verschijnen en voor het eerst 64 GB DDR4-RAM ondersteunen.

Bij  Intels volgende NUC-Mini-pc’s alias Frost Canyon komen mobiele processors met de codenaam Comet Lake-U (Core i-10000U) te zitten. In het topmodel komt echter de 6-core Core i7-10710Umet frequenties van 1,1 tot 4,7 GHz. Om de turbofrequenties te verhogen, gebruikt Intel de processors volgens informatie op de website Fanlesstech met een Thermal Design Power (TDP) van 25 in plaats van 15 watt.

Op dit moment biedt Intel de Bean-Canyon-NUC’s met 28W-processors uit de serie Coffee Lake-U (Core i-8000U). Omdat daar maar twee tot vier processorkernen in zitten, heeft de opvolger met Core i7-10710U potentieel een hogere cpu-performance. Ook de ondersteuning van 64 in plaats van 32 GB DDR4-werkgeheugen in de vorm van twee SO-DIMM-modules is nieuw.

Daarbij moet je wel een zwakkere gpu voor lief nemen: bij Comet Lake-U bouwt Intel slechts een GT2-unit met 24 rekeneenheden in, terwijl er in de eerdere 28W-modellen een GT3e-gpu met 48 eenheden en een 128 MB grote EDRAM-cache zit.

4 × USB 3.2 Gen 2, 1 × Thunderbolt 3

De aansluitingen zullen verder grotendeels hetzelfde blijven: bij de nieuwe generatie Frost Canyon vervangt Intel volgens de fotoś alleen de tweede USB-A-poort aan de voorkant door een USB-C-poort – met een USB-3.2-Gen-2-snelheid (10 Gbit/s). Twee andere USB-A-poorten (10 Gbit/s) zitten aan de achterkant.

Een HDMI 2.0-aansluiting geeft 4K-beelden met 60 hertz weer. De Thunderbolt 3-aansluiting met USB-C-poort kan als Alternate Mode DisplayPort 1.2-signalen (eveneens 4K met 60 Hz) doorgeven. Een hogere behuizingsoptie biedt meer ruimte voor een 2,5-inch grote ssd of hdd. Verder is er nog een M.2-slot.

De introductie van Intels NUC10-serie Frost Canyon moet op 12 december plaatsvinden.

https://www.heise.de/newsticker/meldung/Mini-PCs-Erste-Intel-NUCs-mit-6-Kern-Prozessoren-in-den-Startloechern-4587937.html

 

 

Meer maker-nieuws vind je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Maak kinderen bewust van de gevaren van internet met HackShield

De kinderen van nu groeien op met internet als iets vanzelfsprekends. Maar net zoals ze bij het leren fietsten rekening moeten leren houden met allerl...

CoderDojo organiseert landelijke community-dag

CoderDojo is al een aantal jaren bezig met het opzetten van lokale clubs om jongeren aan het programmeren te krijgen. Er komt nu een dag om de vrijwil...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er