Eerste indruk van de IFA

Redactie
0

De IFA van dit jaar ligt inmiddels weer achter ons. C’t-redacteuren Patrick Smits en Marcel van der Meer reisden naar de Duitse hoofdstad om te zien wat er te beleven viel. Een voorproefje.

Het waren vooral de tv-fabrikanten die groots uitpakten. Philips, Sony, LG, Panasonic, Samsung hadden allemaal een eigen hal afgehuurd, waarin ze de show stalen met OLED-tv’s, 4K- en 3D-apparatuur. De grotere modellen begonnen bij 84 inch, Aquos toonde een BIG Screen Home Theatre van 90 inch. Verder lieten LG en Philips de eerste 3D-tv’s zien waar je geen bril voor nodig had. De Philips deed het daarbij iets beter, maar het resultaat kon ons nog niet overtuigen.

In hal 13 toonde Dell onder glas het nieuwe ultrabook XPS Duo 12. Het ultrabook heeft een 12,5″- scherm met 1920 x 1080 pixels en draait op Windows 8. Het scherm is draaibaar binnen de rand, zodat je er ook makkelijk een tablet van kan maken. Het display komt dan over het toetsenbord te liggen. Omdat het hybride model  op Microsofts nieuwste besturingssysteem werkt, zal de XPS Duo 12 ook pas na lancering van de software te koop zijn.

Seagate demonstreerde in hal 17 op een pc en een notebook van Dell de relatief nieuwe techniek USM (Universal Storage Module). Hiermee kun je snel de capaciteit van je apparaat uitbreiden: trek de USM-schijven uit het slot of schuif hem erin. Intern wordt USM aangesloten op SATA.

Vergeleken met de CeBIT is de IFA veel meer een consumentenbeurs, waardoor het een breder publiek trekt. Zodoende waren er ook fabrikanten van huishoudelijke apparaten met onder meer robotzuigers  (bijv. iRobot, Samsung), koffiezetapparaten (Nespresso, Jura), keukenapparatuur, koelkasten en wasmachines (Miele, Bosch etc.).

Liefhebbers van smartphones en tablets vonden bij AV-fabrikanten als Grundig, Yamaha en Onkyo tal van audioapparatuur om hun mobiele apparaat in te docken en op die manier muziek in de woonkamer ten gehore te brengen. Mac-fans zouden de sonic chair van designatics production eens moeten overwegen, een stoel met geïntegreerde speakers waarin je je iPhone of iPad kunt docken. Ook de iTamTam van het Franse Branex Design oogde stijlvol. Dock je apparaat op de stoel die de vorm heeft van het Afrikaanse muziekinstrument en het blijkt ineens een speaker.

Om uit een welbekende reclamespot te citeren: het waren twee fantastische dagen. We zijn alleen nog benieuwd of het beeld van de nieuwe generatie tv’s er niet alleen met de perfect afgestelde en doordachte videodemo’s van de fabrikant zo goed uitziet, maar ook bij tv-uitzendingen.

In de volgende c’t volgt meer nieuws omtrent de IFA.

Seagate toonde in hal 17 een notebook van Dell met USM-slot

De iTamTam, een wat andere dock voor iOS-apparaten in trendy kleuren

TV-fabrikanten haalden flink uit met ondermeer 4K- en OLED-tv's

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er