Een gitaar die zichzelf bespeelt

Noud van Kruysbergen
0

robotgitaarAustraliër Ben Reardon heeft met de Raspberry Pi zijn jeugddroom gebouwd: een robotgitaar. In 1988 zag hij op de World Expo in zijn woonplaats Brisbane een Japanse robot een klassieke gitaar bespelen. Hij was zo onder de indruk van dit stukje technisch vernuft, dat hij zich voornam ooit ook zoiets te bouwen. Zoals op de foto te zien is, is de gitaar voorzien van een uitrusting van metaal en hout met daar zes servo’s met gebogen plectrums op gemonteerd, een Pi en een Arduino-microcontroller. Dankzij de Raspberry Pi kan deze robot veel meer dan alleen gitaar spelen!

Ben Reardon noemt zijn creatie “Network Time Protocol accurate, Internet of Things connected, Big Ben chiming grandfather clock, firewall log playing, door chiming, guitar playing robot.” De Arduino-microcontroller stuurt de (met blauwe leds verlichte) witte plectrums aan en houdt hun positie bij (aan welke kant van de snaar ze staan) in verband met de richting waarin de servo’s moeten draaien. Die controller is via een seriële interface verbonden met de Raspberry Pi die voor de verbinding met het Network Time Protocol zorgt en het maken en naar de Arduino kopiëren van nieuwe Processing-sketches. Op de Pi draaien Python- en  bashscripts. Op zijn website legt Reardon uit hoe hij alles opgebouwd heeft, staat zijn code en laat hij in diverse filmpjes zien hoe de robot werkt.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

NordVPN lanceert Saily: een nieuwe wereldwijde eSIM-service

Nord Security, het moederbedrijf van NordVPN, heeft zojuist zijn nieuwste product gelanceerd onder de naam Saily. Dit is een nieuwe wereldwijde eSIM-s...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er