Doomsday-klok: nog maar 100 seconden voor het einde van de wereld …

Noud van Kruysbergen
0

Het Amerikaanse wetenschapsmagazine Bulletin of the Atomic Scientists heeft de wijzers van de symbolische klok op 100 seconden voor middernacht gezet en zo het einde van de wereld gesymboliseerd.

De mensheid is dichter bij een wereldwijde catastrofe gekomen dan ooit tevoren in de geschiedenis van het in 1947 geïntroduceerde uurwerk. Dat bleek afgelopen donderdag in Washington. De “echte noodsituatie” kan niet meer in minuten worden uitgedrukt, maar slechts in seconden.

Klimaatcrisis en cyberoorlog

De wetenschappers noemen drie factoren om hun waarschuwing tegen de zelfvernietiging van Homo Sapiens te rechtvaardigen. Zij zien de klimaatverandering bevestigd. Het jaar 2019 was een van de warmste jaren sinds het begin van de officiële temperatuurrecords. De onderzoekers zijn van mening dat de publieke aandacht voor de klimaatcrisis vorig jaar is toegenomen. Vooral door massale protesten van jongeren over de hele wereld. Tegelijkertijd doen regeringen te weinig om de grote uitdaging aan te gaan.

De toename van desinformatie op internet maakt de deskundigen pessimistisch. Het informatie-ecosysteem waarvan de democratie en de openbare besluitvorming afhankelijk zijn, wordt voortdurend ondermijnd. Daardoor worden de twee andere bedreigingen nog groter. In 2019 hebben veel regeringen cybercampagnes gebruikt om “onenigheid tussen instellingen en naties te zaaien”. En om, de inspanningen om de vrede te bevorderen en de planeet te beschermen te ondermijnen. De wetenschap moet serieus worden genomen.

Kernwapens

Volgens de wetenschappers zal het gevaar van verspreiding van kernwapens ook na 2019 blijven toenemen. Zeker aangezien nationale leiders verschillende belangrijke wapenbeheersingsverdragen ondermijnen of de onderhandelingen op dat gebied stopzetten. Dat zou een nieuwe wapenwedloop voor kernwapens bevorderen en de hindernissen voor een oorlog op dat vlak verlagen. De conflicten over de nucleaire programma’s van Iran en Noord-Korea bleven onopgelost en verergerden zelfs.

(Foto: Bulletin of the Atomic Scientists)

In 1947 werd de klok voor het eerst gepresenteerd en ingesteld op zeven minuten voor twaalf. In 1953 bereikten de wijzers twee minuten voor twaalf als gevolg van de Sovjet-waterstofbomtest. Het verst van middernacht was de Doomsday Clock met 17 minuten in 1991 na het einde van de Koude Oorlog. In 2019 en 2018 was het weer twee minuten voor twaalf.

 

c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

Met deze Odido aanbieding kun je behoorlijk besparen op internet en tv

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er