Dit zijn de nieuw aangekondigde cpu’s van AMD & Intel

Elwin Hodžić
0

Op de elektronica beurs CES 2024  in Las Vegas hebben zowel AMD als Intel hun nieuwste cpu’s aangekondigd. Zo introduceert AMD acht nieuwe desktop-processoren, waaronder de Ryzen 7 8700G en de Ryzen 7 5700X3D. Daarentegen onthult Intel zijn volledige Intel Core 14th Gen mobiele en desktop processor line-up, inclusief nieuwe HX-series mobiele processoren en mainstream desktop processoren en nieuwe Core U-processors.

Dit zijn de nieuw aangekondigde cpu's van AMD & Intel

De nieuwe cpu’s van AMD

AMD pakt uit met acht nieuwe desktop-processoren, waarvan er vier bestemd zijn voor AM5-moederborden en de 8000-serie introduceren. De Ryzen 8000G-processoren, hoewel nog zonder Zen-5-cores, bieden geïntegreerde RDNA-3 grafische eenheden met tot 768 shader-kernen. Ontworpen voor gaming zonder aparte grafische kaart, vullen ze de niche aan van gaming-pc’s zonder budget of ruimte voor een losse GPU.

Het vlaggenschip, de Ryzen 7 8700G, beschikt over acht Zen-4-cores en een geïntegreerde Radeon 780M. Met een Thermal Design Power (TDP) van 65 watt behalen de cores een basisklok van 4,2 GHz en een maximale boost van 5,1 GHz. De Ryzen 5 8600G met zes CPU-kernen (4,3-5,0 GHz) en een Radeon 760M met 512 shaders biedt een alternatief voor minder veeleisende gebruikers.

De Ryzen 5 8500G en Ryzen 3 8300G, met respectievelijk twee Zen-4-cores en vier Zen 4c, en 1+3 configuratie, richten zich op verschillende behoeften en vullen het aanbod aan. Alle modellen zijn voorzien van de Ryzen AI-accelerator, hoewel de mogelijkheden hiervan nog onduidelijk zijn.

AMD brengt ook vier nieuwe processoren voor de AM4-platfrom uit, met Zen-3-technologie. De Ryzen 7 5700X3D is een variant van de Ryzen 7 5800X3D, met lagere kloksnelheden maar behoud van de 96 MB gestapelde Level-3-cache. De Ryzen 7 5700 biedt een alternatief met minder cache, geschikt voor specifieke toepassingen waar geïntegreerde GPU niet vereist is.

Alle AMD-processoren zullen vanaf 31 januari beschikbaar zijn, met prijzen variërend van circa 179 euro tot 329 euro.


Op de hoogte blijven omtrent al het IT-nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

De nieuwe cpu’s van Intel

Op CES heeft Intel zijn volledige Intel Core 14th Gen line-up onthuld, inclusief HX-series mobiele processoren en mainstream desktop-processoren. De HX-series mobiele processoren, zoals de Intel Core i9-14900HX, moeten gamers, creatievelingen en programmeurs superieure prestaties en mobiliteit bieden volgens Intel. Met maximaal 24 cores, ondersteuning voor tot 192 GB DDR5-geheugen en Thunderbolt 5, probeert Intel een geavanceerde gebruikerservaring te beloven.

De mainstream desktop-processoren, met maximaal 24 cores en ondersteuning voor DDR5-5600/DDR4-3200 geheugen, bieden volgens de fabrikant indrukwekkende prestaties voor dagelijks gebruik. Intel belooft tot 37% snellere multi-thread prestaties en tot 7% betere Microsoft Office-prestaties in vergelijking met de vorige generatie.

De nieuwe Intel Core U Processor Series 1 richt zich op mainstream dunne en lichte systemen, met een balans tussen efficiëntie en prestaties volgens Intel. Met maximaal 10 cores, ondersteuning voor tot 96 GB DDR5-geheugen en Thunderbolt 4-connectiviteit, belooft Intel een krachtige en betrouwbare oplossing voor dunne en lichte laptops.

Naar verwachting zullen systemen met de Intel Core U Processor Series 1 in het eerste kwartaal van 2024 op de markt komen.

Tot slot

Het is een kwestie van tijd tot we de cpu’s zullen verkrijgen om deze eens flink aan de tand te voelen. Mocht je dus benieuwd zijn naar de prestaties van deze nieuwe processors van zowel AMD als Intel, zorg dan dat je je inschrijft voor onze nieuwsbrief via de button hieronder:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er