DistroWatch migreert servers van Debian terug naar FreeBSD

Noud van Kruysbergen
0

DistroWatch geeft een overzicht van nieuws en rankings voor open source besturingssystemen. De eigen server is van Debian GNU/Linux terug gemigreerd naar FreeBSD.

De website DistroWatch biedt overzichten en informatie over vrije en opensource systemen. DistroWatch heeft zijn servers van Debian GNU/Linux terug gemigreerd naar FreeBSD. Vanaf 2001 draaide DistroWatch oorspronkelijk op FreeBSD, omdat de operators dat systeem zelf kenden en gebruikten.

Na een hardwarestoring in 2007 moest een nieuw systeem echter zo snel mogelijk online gaan. Aangezien de toenmalige beheerder een Debian GNU/Linux-gebruiker was en FreeBSD nauwelijks kende, werd DistroWatch gemigreerd. Geen groot probleem voor een eenvoudige webserver met een enkele database.

Een recente hardwarestoring zette het team opnieuw aan het denken over het veranderen van het besturingssysteem. Ze besloten terug te keren naar FreeBSD.

Redenen voor de switch en overstapperikelen

De reden ervoor wordt in een reddit-blog gegeven. Ook nu was het de expertise van de operators, die voornamelijk met FreeBSD werken, die de doorslag gaf. Ook de continuïteit sprak voor FreeBSD, omdat het niet alleen net als Debian GNU/Linux een ondersteuningscyclus van vijf jaar heeft, maar bij FreeBSD zijn er veel minder verschillen tussen de releases, wat de beheerinspanning laag houdt.

Het geïntegreerde ZFS en de roll-back boot-omgevingen van FreeBSD waren een andere reden. Ook systemd was een factor, omdat de migratie van SysV-Init naar systemd problemen veroorzaakte. De overstap van SysV-Init naar FreeBSD’s init (en het rc-bootsysteem) maakte het echter noodzakelijk om de firewallregels om te zetten van iptables naar pf.

Op het netwerk ontstond echter een vervelend probleem met de IPv6-stack. FreeBSD (dat IPv6 als eerst implementeerde) had in tegenstelling tot Debian GNU/Linux een communicatieprobleem met de gebruikte router.

Apache-configuratiebestand herschreven

In Debian GNU/Linux waren er problemen met de kernel, waardoor de server regelmatig moest herstarten. Een laatste probleem was de Apache-webserver. De uitgebreide configuratiebestanden zijn met de beste wil niet van GNU/Linux naar FreeBSD over te zetten.

Al met al beschouwen de DistroWatch-ontwikkelaars de overstap van eenvoudige webapplicaties van Debian GNU/Linux naar FreeBSD als een niet al te groot probleem. En dat geldt ook voor een overstap in de andere richting. Als de beheerder maar genoeg kennis heeft van de betreffende systemen.

 

c't magazine 10/2023

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

De Philips Hue Matter-ondersteuning is dan eindelijk uitgerold

Enige tijd geleden schreven we nog over waarom de smarthome-standaard Matter niet van de grond komt, maar nu begint het balletje eindelijk te rollen. ...

Met deze Odido aanbieding kun je flink besparen op internet en tv

Ben je op zoek naar een goede deal voor je internet en tv abonnement omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op internet en tv of omdat je gaat verhuizen?...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er