Dell verkoopt weer minder pc’s

Redactie
0

Computerfabrikant Dell zag ook in het vierde kwartaal de verkoop van pc’s afnemen. Met name particulieren kiezen tegenwoordig eerder voor een tablet of vinden hun smartphone al prima om online te gaan.

Van begin november tot begin deze maand haalde Dell een omzet van 14,3 miljard dollar (omgerekend 10,7 miljard euro) – volgens het persbericht van het concern 11 procent minder dan een jaar geleden. De verkoop van notebooks daalde met maar liefst 25 procent; die van desktop-pc’s met 13 procent.

Daarmee daalde de winst met 31 procent tot 530 miljoen dollar. Gezien de ontwikkelingen in de hele branche is deze flinke afname overigens niet verwonderlijk. Volgens Bloomberg had Dell nog qua omzet en winst boven verwachting gepresteerd.

Dell wilde zich met meer service en software onafhankelijker maken van de verkopen van pc’s. Ondanks dat het bedrijf hiervoor meerdere bedrijven heeft overgenomen, verloopt de herstructurering maar langzaam. Zo wordt bijna de helft van de totale omzet nog steeds gehaald uit notebooks en desktop-pc’s.

CEO Michael Dell wil om die reden de door hem in 1984 opgerichte firma met behulp van investeerders terugkopen en van de beurs afhalen. Al met al zou deze operatie 24,4 miljard dollar moeten kosten. Zonder rekenschap te hoeven afleggen aan aandeelhouders zou de herstructurering namelijk sneller kunnen verlopen.

Volgens Gartner werden in het vierde kwartaal 21 procent minder pc’s geleverd. De omzet bedroeg daarbij 9,2 miljoen dollar. Daarmee hoort de fabrikant tot de grote verliezers, omdat het aantal leveringen gemiddeld met 5 procent is gedaald.

Dell is allang niet meer de tweede grootste computerfabrikant ter wereld, na Hewlett-Packard . Die eer komt nu toe aan de Chinese concurrent Lenovo die ondanks de algemene trend juist groeide. Marktleider HP herstructureert overigens ook en presenteert later deze week zijn winst- en verliescijfers.

Deel dit artikel

Lees ook

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

Problemen met Patchday-updates van mei op Windows Server 2019

Sinds de laatste Patchday-updates van mei ondervinden gebruikers problemen met Windows Server 2019. De beveiligingsupdates van mei Patchday tonen herh...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er