De ontwikkelingen in de pc-markt & chipindustrie

Elwin Hodžić
0

Chip-pionier en mede-oprichter van Intel, Gordon Moore, overleed onlangs op 24 maart 2023 op 94-jarige leeftijd. De wet van Moore, die de vooruitgang van halfgeleiderproductietechnologie beschrijft, is naar hem vernoemd. Hoewel de oorspronkelijke verklaring van de wet vandaag niet meer precies van toepassing is, voorspelde deze de exponentiële groei en het enorme potentieel van halfgeleidertechnologie goed. 

Voor Intel zelf zijn de ontwikkelingen iets minder positief de laatste tijd. Zo kampt de chipfabrikant met financiële tegenvallers die te wijten zijn aan verschillende factoren.

Intel processors BIOS-broncodelek opent potentiële gateways

Aandeel Intel verzwakt

Het fortuin van Moore en de waarde van Intel-aandelen zijn de laatste jaren flink geslonken. De pc-markt wil maar niet weer op gang komen na de hausse van de pandemie. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal verkochte pc’s in het eerste kwartaal van dit jaar met 29 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Veel pc-fabrikanten hopen dat het naderende einde van de ondersteuning voor Windows 10 in 2025 de verkoop van pc’s al in 2024 kan stimuleren. Pc-bezitters die eind 2025 hun oude maar functionele computers moeten vervangen, zullen dat echter anders zien. Voor servers met x86-processoren verwachten marktonderzoekers in 2023 geen groei. De onzekere wereldsituatie, handelsbeperkingen tegen Rusland en China, inflatie en stijgende energieprijzen vertragen de vraag naar servers.

Grote internetdienstverleners zoals Amazon, Google, Microsoft en Meta/Facebook ontslaan duizenden werknemers, ondanks de AI-hausse, en halen dus niet ook stapels servers in hun rekken. Wel worden servers gemiddeld duurder, wat wijst op betere apparatuur en hogere rekenkracht, ook voor AI-software.

Nieuwe AMD-cpu zo’n 30 procent sneller

Jim Keller, een bekend expert in de chipindustrie, leidt momenteel het AI-chipbedrijf Tenstorrent. Hij onthulde per ongeluk dat een Zen 5-kern bijna 30% meer integer prestaties moet leveren dan een Zen 4-kern. Ook onthulde hij dat de “Torino” Epycs die in 2024 komen 128 cores kunnen hebben in plaats van de 96 cores die te vinden zijn in de AMD Epyc 9004 Genoa.

Intel wil in de tweede helft van 2024 tegengas geven met “Granite Rapids” oftewel Xeon-SP Gen 6, die aanzienlijk meer cores en rekenkracht zou hebben dan de huidige Xeon-SP Gen 4 (Sapphire Rapids). Van AMD komt er ook een Epyc-versie met “slechts” 64 Zen 4-kernen, en met maar acht in plaats van twaalf DDR5-geheugenkanalen. Deze chips moeten tegen lage kosten de prestaties van een enkele socket verhogen.


Blijf op de hoogte omtrent alle IT-ontwikkelingen, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


 

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Internet en tv prijsverhogingen maken overstappen steeds aantrekkelijker

Uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat de kosten voor standaard internet (100 Mbit/s) de afgelopen jaren zijn gestegen, terwijl d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er