De kleinste 3D-printer ter wereld

Noud van Kruysbergen
0

iBox_NanoOp Kickstarter vonden we het ideale cadeautje voor onder de kerstboom, een 3D-printer die in de palm van je hand past. De iBox Nano is een ‘resin printer’, wat wil zeggen dat hij met kunsthars print. De vloeibare hars wordt hard onder invloed van UV-licht dat wordt gegenereerd door leds. De hele printer wordt aangedreven door de ingebouwde Raspberry Pi.

Het printen met de vloeibare hars gebeurt op z’n kop. In plaats van dat het object laagje voor laagje van onder naar boven wordt opgebouwd op de printtafel, wordt het hangend aan de onderkant van de tafel op z’n kop als het ware uit de container met hars omlaag getrokken, waarbij de UV-leds het bovenste laagje steeds verharden waar nodig.

Doel van initiatiefnemer Trent Carter was om 3D-printen voor iedereen beschikbaar te maken. De iBox Nano is namelijk niet alleen de kleinste 3D-printer (235 × 119 × 85 mm), maar met zijn prijs van 300 dollar ook de goedkoopste, de lichtste (1,1 kg) en de stilste (29 dB). Daarnaast is hij ook nog eens het makkelijkst in gebruik en kun je hem via elke webbrowser draadloos aansturen. Je kunt nu dus ook 3D-printen rechtstreeks vanaf je tablet en smartphone. Ook mobiel printen is mogelijk want het apparaatje werkt ook op een accu. De objecten die je ermee kunt maken zijn natuurlijk ook klein: 90 × 40 × 20mm. Hij wordt geleverd met 3 containers (van ieder 95 ml) met kunsthars in diverse kleuren.

Overigens was het Kickstarter-project een succes, het leverde anderhalf keer de gewenste hoeveelheid geld op. De productie is inmiddels dan ook van start gegaan.

 

Meer over

3D-printen

Deel dit artikel

Lees ook

Beveiligingscamera met kleuren-nachtzicht

De meeste outdoor-beveiligingscamera's bieden wel een functie voor nachtzicht, maar die geeft een monochroom beeld. Fabrikant EZVIZ heeft een model ui...

JavaScript: Electron 9.0 besteedt meer aandacht aan de juiste spelling

Het JavaScript-raamwerk Electron, ontwikkeld door GitHub, is nu beschikbaar in versie 9.0. Naast enkele API aanpassingen, biedt het framework een verb...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er