Cyberaanvallen op mobiele telefoons nemen toe

Elwin Hodžić
0
Uit onderzoek is gebleken dat het aantal cyberaanvallen op mobiele telefoons is toegenoemen. Dit komt onder andere door het toenemend gebruik van internetbankieren op de mobiele telefoon. De afhankelijkheid van beveiligingslacunes spelen hierbij niet altijd een belangrijke rol.
Cyberaanvallen op mobiele telefoons nemen toegenomen

Ontvang gratis informatie en tips om je cybersecurity te verbeteren, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Cyberaanvallen op mobiele telefoons nemen toe

Er is een toename waargenomen in aanvallen op mobiele telefoons en tablets naarmate de verspreiding van betaal-apps toeneemt. Volgens gegevens van het bedrijf Lexis Nexis Risk Solutions, gespecialiseerd in cybersecurity, verloopt nu bijna een kwart van alle financiële transacties in Nederland, Duitsland, Frankrijk en de Baltische staten via mobiele apparaten. Dit is bijna tien procent meer dan voor het begin van de coronacrisis. Mobiele apps zijn ook vaak de toegangspoort voor ongeveer een kwart van de online fraudeclaims. Het is dus belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om je mobiele apparaat te beschermen tegen dergelijke aanvallen.

Het bedrijf Lexis Nexis Risk Solutions exploiteert onder meer het “Digital Identity Network”. Dit netwerk is bedoeld om online fraude te voorkomen door gebruikersgegevens te verifiëren voor haar klantbedrijven. Volgens eigen verklaringen worden jaarlijks 78 miljard transacties van 3 miljard rekeningen via dit netwerk gedocumenteerd, inclusief gegevens van creditcardmaatschappijen en banken.

Voor het recente “Global State of Fraud and Identity Report” analyseerde het bedrijf 39 miljard transacties uit de eerste helft van 2022 en ondervroeg het bijna 3.000 internationale experts in retail, e-commerce en de financiële sector over risico’s en fraude. Het rapport is bedoeld om inzicht te geven in de huidige toestand van fraude en identiteitsdiefstal wereldwijd.

Hoewel de EU-betalingsrichtlijn PSD2 en de bijbehorende verstrenging van de inlogregels online betalingen en overboekingen veiliger hebben gemaakt, zijn ze nog steeds niet volledig waterdicht. Dit komt onder andere doordat er een toename is waargenomen in “social engineering” aanvallen. Dit zijn pogingen tot fraude die niet beginnen met software-aanvallen, maar met frauduleuze berichten die mensen ertoe proberen te brengen zichzelf te vertrouwen. De aanvallers gebruiken deze methoden om toegang te krijgen tot kwaadaardige websites of om geld over te maken van slachtoffers die misleid zijn door deze berichten. Het is daarom belangrijk om alert te blijven en voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen dergelijke aanvallen.

Er is een toename waargenomen in phishing-aanvallen, volgens Lexis Nexis. Criminelen gebruiken hiervoor vaak methoden zoals zich voordoen als leidinggevenden, familieleden in nood of collega’s op de IT-afdeling van de werkgever om mensen ertoe te brengen zichzelf te vertrouwen en informatie of toegang tot systemen te geven. Bijna de helft van de klantbedrijven van Lexis Nexis heeft een toename van phishing gerapporteerd. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen dergelijke aanvallen.

Lees meer over cybersecurity in c't 05/2024

Meer over

cybersecurity

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er