c’t Monday: win een Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500

Redactie
0

Deelname is gesloten. Houd onze site in de gaten voor de volgende prijsvraag.

Winnaars

 

De winnaar van de Linksys-router EA6500 is bekend. Deze hoofdprijs gaat naar E. vd Veen.  Van harte gefeliciteerd! Marvin de Haas krijgt de tweede prijs:  een Edimax-router BR-6675nD.

Wat moet je doen?

Wil jij deze router winnen, stuur dan een mail naar [email protected] o.v.v. prijsvraag 10 december en geef aan waarom jij deze router wilt winnen.

 

Deze actie loopt tot zondag 16 december 17:00 uur.  Maandag 17 december maken we de winnaar bekend! De komende weken zijn er nog veel meer toffe prijzen te winnen.  Hou onze website daarom goed in de gaten en volg ons op Twitter.

Onze review

De EA6500 is de eerste router van Cisco die de nieuwe standaard 802.11ac gebruikt. Hij kan als draadloze breedbandrouter fungeren voor bestaande ADSL- en kabelmodems. De router neemt dan de internettoegang voor meerdere via de kabel of draadloos aangesloten computers voor zijn rekening. Bij een korte test haalde de EA6500 samen met de  bijbehorende WLAN-bridge WUMC710 zoals verwacht een drie keer zo hoge netto snelheid als de gebruikelijke 3-stream MIMO-techniek (802.11n-450). Hij deed echter wel onder voor de in c’t 11/2012 geteste 11ac-apparaten van Asus, D-Link en Netgear. Net als de andere routers voerde het apparaat van Cisco bij meerdere parallelle TCP-datastromen de snelheid nog wat op. Over een korte afstand verstuurde hij meer dan 600 Mbit/s. Met de Intel-client 6300 AGN kwam de EA6500 tot een zeer goede WLAN-snelheid.

Het is vervelend dat de router op de 5Ghz-band alleen over de kanalen 36 tot 48 uitzendt. Daarbij bestaat de kans dat je gedwongen wordt hetzelfde kanaal te gebruiken als je buren. Blijkbaar is er net als bij de concurrenten geen Dynamic Frequency geïmplementeerd waarmee de hele 5GHzband benut zou kunnen worden. De EA6500 heeft een zwakkere cpu (BCM4706 met 600 MHz) dan het vorige topmodel EA4500 (MVL88F6WO1 met 1200 Mhz),  maar dat belette de router er niet van om via PPPoE een voldoende NAT-performance te halen, en zelfs een uitstekende met IP-naar-IP.

Het overzetten van data tussen een usb-schijf en een via Gigabit Ethernet aangesloten PC verliep daarentegen nogal langzaam, zoals bij routers gebruikelijk is: bij onze test kwam hij niet verder dan 18,4 MB/s bij het lezen van een groot bestand via FTP van een FAT32-partitie. Dat is voldoende voor het streamen van media, maar het is geen vervanging van een NAS. De geïntegreerde DLNA-server (Twonky 6.0.42) is bovendien beperkt tot 8000 bestanden, wat vervelend is als je een grote mediaverzameling hebt.

De router ondersteunt geen dualstack en kan dus niet gelijktijdig gebruik maken van IPv4 en IPv6 bij dezelfde PPPoE-sessie. In plaats daarvan maakt de EA6500 gebruik van de overgangstechniek 6rd. Stel je de router in als accesspoint (bridge-modus), dan kan hij zonder problemen overweg met IPv6.

Cisco is de eerste fabrikant die het opzetten van een WLAN-verbinding via NFC ondersteunt. Je opent op je smartphone de app ‘Cisco Connect Cloud’ en houdt het bij de router geleverde ‘Simple Tap’-kaartje tegen de telefoon. De smartphone haalt dan via de NFC-verbinding de toegangsdata voor de clouddienst van Cisco op. Met een Sony Experia T op  Android 4.0.4 lukte dat meteen. iPhones en iPads ondersteunen NFC vooralsnog niet.

De kritiek die in het verleden is gespuid over het feit dat je gedwongen werd ‘Cisco Connect Cloud’ te gebruiken, heeft zijn uitwerking zeer zeker niet gemist. Je hebt nu de keuze de EA6500 via de cloud of volledig lokaal te configureren. Wat je met een met de cloud verbonden router buiten Simple-tap nog meer kunt, hebben we beschreven in c’t 12/2012, p.80. De mogelijkheden van de 11ac-apparaten van Cisco zijn ietwat beperkt omdat je op de 5GHzband alleen de kanalen 36 tot 48 kunt gebruiken. Heb je daar geen problemen mee, dan kun je zonder twijfel voor de EA6500 gaan.

Deel dit artikel

Lees ook

Asus community event met onze lezers

Op woensdag 21 maart organiseerde Asus een event om hun nieuwe line-up van laptops te laten zien, waaronder de nieuwe Asus ZenBook Duo. Wij mochten ee...

Met deze Viaplay aanbieding kijk je met 20 procent korting naar o.a F1

Wil je graag met een leuke korting naar Formule 1, Premier League of Bundesliga voetbal kijken? Normaal gesproken kost dit 15,99 euro per maand, maar ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er
Chantal
Lezer
Chantal

Is het al bekend wie gewonnen heeft?