Consumentenbond: koop geen elektronica buiten EU

Alieke van Sommeren
3

De consumentenbond start een campagne om te waarschuwen voor de gevaren van elektronische apparaten gekocht buiten de EU. Bijna driekwart van de powerbanks, usb-laders en reisadapters kwam niet door de veiligheidstest. 

Een steekproef van de Consumentenbond samen met 5 Europese zusterorganisaties toonde aan dat twee derde van de 250 onderzochte producten niet in de winkel zou mogen liggen. De artikelen bevatten meer schadelijke stoffen dan toegestaan of zijn gevaarlijk.

usb-laders - ali express

Usb-laders via Ali Express kosten slechts een schijntje, maar zijn potentieel gevaarlijk: oververhitting, brand en kans op een elektrische schok.

Bijna driekwart van de powerbanks, usb-laders en reisadapters kwam niet door de veiligheidstest. Ze kunnen een schok geven, oververhit raken, smelten en zelfs in brand vliegen. Van de kerstverlichting is 90 procent niet in orde. Bij 6 producten bestaat het risico op brand of elektrocutie. Van 2 sets smolt de schakelkast. Een aantal rookmelders bleek niet af te gaan bij brand en geen van de CO-melders waarschuwde voor te hoge concentraties koolmonoxide.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, meldt dat consumenten zich niet voldoende realiseren dat ze spullen kopen van aanbieders die zich niet aan de Europese regels houden. Daardoor lopen ze enorme risico’s. De bond adviseert alleen elektronica te kopen waarbij de verpakking vermeldt wie het heeft geproduceerd en te letten op keurmerken zoals die van het Duitse GS, TV-Rheinland of de Britse standaard BS. Ook is het advies geen elektronica zonder CE-merk aan te schaffen.

Meer over

USB

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

Problemen met Patchday-updates van mei op Windows Server 2019

Sinds de laatste Patchday-updates van mei ondervinden gebruikers problemen met Windows Server 2019. De beveiligingsupdates van mei Patchday tonen herh...

3 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
rené
Lezer
rené

made in china,???? IS ALLEMAAL BROL

Mark S90
Lezer
Mark S90

Ergens ben ik wel blij met het coronavirus: zo komt er bijna geen “spullen” (lees troep) meer uit China en kunnen we in Europa weer normale spullen kopen die niet na 3 keer inschakelen kapot gaan. Want dat is wel een dingetje hier in dit land. Lekker goedkoop zonder na te denken over de milieubelasting van die slechte spullen.

Frits
Lezer
Frits

Ik zoek me suf naar in euroa geproduceerde elektronica maar dat is bijna onmogelijk. Helaas komt er steeds meer onbetrouwbare rommel op de markt.