Uitgelicht: Chatbots, de opmars van behulpzame praatprogramma’s

Redactie
0

Chatbots zijn sterk in opkomst. Zo werd Facebook in een klein halfjaar uitgebreid met dertigduizend van dit soort handige programma’s waar je gewoon een vraag aan kunt stellen. In het artikel ‘Praten met automaten’ bekijken we welke potentie deze gespreksgerichte software heeft.

Guardian: “Good morning! Check out this morning’s headline stories”. Mafia Gangs: “You have earned 130 dollars”. Duolingo:”¡Hola! ¡Soy Susana! Bienvenido a mi zoológico”. Het wordt een drukke boel in je messenger. Tussen alle personen waar je regelmatig mee babbelt komen steeds meer chatbots te staan. Deze programma’s berichten je bijvoorbeeld over het laatste nieuws en je vorderingen in een game of ze proberen je Spaans een beetje op te vijzelen, zoals Susana. Je praat er ook bijna net zo natuurlijk mee als met mensen.

De meeste chatbots vind je bij Facebook, maar ook buiten Facebook Messenger om zijn veel bots ontwikkeld voor verschillende toepassingsscenario’s en platforms. In dit artikel bespreken we een selectie van dit soort bots om te laten zien wat er al allemaal mogelijk is. Veel mediabedrijven experimenteren met chatbots voor nieuws en proberen lezers via messengers van dienst te zijn. De Guardian levert bijvoorbeeld een ‘Morning Briefing’, oftewel een samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen, waarbij je zelf onderwerpen kunt kiezen. De Wall Street Journal informeert je over ‘Breaking News’ en de huidige koersen. Maar chatbots kunnen meer. Veel bedrijven gebruiken ze bijvoorbeeld om vragen van klanten te beantwoorden, een soort virtuele klantenservice. KLM biedt de optie om vluchtinformatie op te vragen en zelfs in te checken via hun chatbot op Facebook Messenger. Disney laat bekende personages als Miss Piggy met je kletsen om films – in dit geval The Muppets – te promoten.

Hardwell

Zelfs de Nederlandse dj Hardwell heeft deze zomer een eigen chatbot gelanceerd. Die gebruikt hij om meer interactie met fans te creëren. Zo kun je stemmen op de beste track voor zijn radioshow, fan-art insturen en vragen stellen over Hardwell zelf. En je krijgt als eerste nieuwe muziek van de dj te horen. Chatbots bestaan eigenlijk ook al best lang, maar wisten eerder niet echt door te breken. In de tijd dat MSN Messenger populair was, bracht de toenmalige tv-zender Talpa voor dat platform bijvoorbeeld een bot uit waarmee je videostreams kon bekijken of de programmering opvragen. Bij chatbots moet de interactie helder en simpel zijn. Zodra het te veel op de oude irc-bots gaat lijken, haak je als gebruiker snel weer af.

Lees de rest van het artikel vanaf pagina 54 in c’t 1-2.

De personal trainer-app Lark gebruikt een dialoog om je te herinneren aan je training, je voeding te loggen, voedingstips te geven en je te motiveren.

De personal trainer-app Lark gebruikt een dialoog om je te herinneren aan je training, je voeding te loggen, voedingstips te geven en je te motiveren.

Deel dit artikel

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er