CES 2019 vooruitblik

Marco den Teuling
0

Van 8 januari t/m 11 januari vindt in Las Vegas weer de jaarlijkse CES plaats. Op deze beurs voor ‘consumentenelektronica’  zijn dit jaar zo’n 4400 bedrijven vertegenwoordigd, die vaak hun nieuwste producten presenteren. Naast Computex, IFA en Mobile World Congress is CES 2019 een van de belangrijkste evenementen voor de IT-branche. Zo zagen we in voorgaande jaren steeds meer autofabrikanten op de CES, om de integratie van IT in hun voertuigen te showen.

De trends voor komend jaar kun je op de CES 2019 bekijken. Hier alvast een vooruitblik op nieuwe producten, gadgets en diensten waar fabrikanten dit jaar veel van verwachten.

Nieuwe chips van AMD: AMD zal de de 3e generatie Ryzen-chips tonen, met nieuwe Ryzen 3-, Ryzen 5- en Ryzen 7-processors. Behalve deze al langer verwachte cpu’s komt AMD ook onverwachts met een update (2e generatie) van de lijn mobiele processors in de U-serie. Het topmodel, de quadcore AMD Ryzen 7 3750H heeft maar liefst 10 extra GPU-cores en is geklokt op 2,3 GHz (tot 4 GHz). AMD komt ook met mobiele chips (A-serie) specifiek voor Chromebooks.

Connected en zelfrijdende auto’s: de aangekondigde Chinese Byton M-Byte is de eerste (elektrische) auto met ingebouwde ondersteuning voor 5G met meerdere antennes. Het ‘dashboard’ is een 48inch-scherm over de hele breedte en voor het stuur zit nog een 7inch-bestuurderstablet (die niet mee draait). In de cabine zijn nog een paar fysieke bedieningselementen voor basisfuncties. Om het af te maken is Amazons Alexa aan boord voor stembesturing van bijvoorbeeld de muziekweergave en level 3 autonoom rijden.  Techniek voor zelfrijdende auto’s heeft op de CES 2019 een hele vloer met o.a. IBM, Clarion en Hitachi.

CES Byton M-Byte scherm

Oprolbare en vouwbare schermen: niet alleen in smartphones en tablets experimenteren fabrikanten met het verpakken van grotere schermen in kleinere buitenmaten. Op de CES wordt een demo verwacht van LG’s oprolbare 65″OLED-tv. Die was in 2018 ook al te zien, maar de technologie zou nu dichter bij productie moeten zijn.

Verder staat CES altijd bol van nieuwe producten en aankondigingen. Zo gaat Samsung in nieuwe tv’s Apples Airplay 2 ondersteunen, komen er nieuwe laptops met mobiele RTX-gpu’s, talloze producten met slimme assistenten aan boord en veel meer. Houd het dossier CES in de gaten voor meer nieuws.

Reviews van de nieuwste producten lees je in c't magazine. Meest recente uitgave: c't 05/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding hoopt de provider op nieuwe klanten

Vorig jaar schreven we al over zowel de KPN inflatiecorrectie 2023 als de Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen....

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er