CEO van Microsoft AI beweert dat auteursrecht niet bestaat op het internet

Elwin Hodžić
3

Mustafa Suleyman, CEO van de AI-divisie van Microsoft, stelt dat een sociale overeenkomst het gebruik van online inhoud toestaat, ook voor het trainen van kunstmatige intelligentie.


Op de hoogte blijven omtrent alles wat met AI te maken heeft?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Controverse rondom ‘fair use’

Tijdens een gesprek met CNBC-presentator Ross Sorkin deelde Suleyman gedurfde meningen over de huidige stand van AI-ontwikkeling. Vooral zijn radicale opmerkingen over de wettigheid van het verzamelen van alle openbaar beschikbare internetinhoud trokken de aandacht. Suleyman beweerde dat er sinds de jaren 90 een sociale overeenkomst bestaat waarin ‘Fair Use’ van toepassing is op inhoud op het open web. Volgens hem kunnen mensen deze inhoud kopiëren, aanpassen en reproduceren zonder toestemming, vergelijkbaar met Freeware.

Suleyman maakte één voorbehoud: “Er is een aparte categorie waarbij een website, uitgever of mediabedrijf uitdrukkelijk aangeeft dat er niet mag worden gecrawld of verzameld, behalve voor het maken van een index zodat anderen de inhoud kunnen vinden. Dit is een grijs gebied.” Toen Sorkin vroeg wat hij met dit grijze gebied bedoelde, antwoordde Suleyman dat er momenteel rechtszaken lopen om dit te verduidelijken.

Kritiek en juridische uitdagingen

De CNBC-presentator vroeg niet hoe deze ‘sociale overeenkomst’ eruit zou moeten zien. Hij stelde ook geen vragen over auteursrechten en privacy in de context van Suleyman’s bewering dat het internet ‘Freeware’ is. In een YouTube-video van NBC vanaf 14:30 minuten kun je de uitspraken van Suleyman zien.

Suleyman legde het concept van ‘Fair Use’ niet verder uit in het interview. Volgens het Amerikaanse auteursrecht vormt ‘Fair Use’ een beperkte uitzondering die het gebruik van beschermd materiaal toestaat voor specifieke doeleinden, zoals kritiek, nieuwsberichtgeving, onderwijs en onderzoek. Techplatform The Verge benadrukt bovendien dat juridische uitspraken, en niet een ongeschreven sociale overeenkomst, ‘Fair Use’ bepalen.

Context van de uitspraken van Suleyman

Suleyman benadrukt opnieuw de grote vraag naar data binnen de AI-industrie en de verschillende juridische conflicten die hieruit voortkomen. Zo heeft de New York Times bijvoorbeeld OpenAI aangeklaagd omdat ChatGPT bijna identieke artikelen van achter de betaalmuur reproduceert. Andere mediabedrijven, zoals Reuters, bieden hun inhoud nu aan voor het trainen van AI, weliswaar onder bepaalde voorwaarden en met licentie.

Daarnaast gebruiken bedrijven zoals OpenAI nu ook tools als de transcriptiesoftware ‘Whisper’ om YouTube-video’s om te zetten in tekst voor meer trainingsdata, zelfs wanneer deze inhoud vrij toegankelijk is.

Tot slot

De discussie over de wettigheid en ethiek van het gebruik van online inhoud voor het trainen van kunstmatige intelligentie is nog lang niet voorbij. Suleyman heeft met zijn controversiële uitspraken zeker de aandacht weten te trekken, en die zullen waarschijnlijk nog lange tijd onderwerp van debat blijven.


Op de hoogte blijven omtrent alles wat met AI te maken heeft?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

3 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Roel Dijkstra
Lezer
Roel Dijkstra

De man is knettergek. Als ik dingen van microsoft ‘leen’ dan heb ik binnen no time een advocaat op mn dak. En terecht.

Durk Bosma
Lezer
Durk Bosma

Dan moet je je fiets maar op slot zetten

Martine Bakx
Lezer
Martine Bakx

Op zich geen vreemde gedachte. Alles wat zonder slotje op internet staat is voor iedereen toegankelijk, het staat in de openbare ruimte, ook wel publiek domein genoemd. Ik zie geen juridische gronden om AI-tools de toegang tot de openbare content te verbieden. Die grond is wel als content achter een betaalmuur staat.
Maar ja, als partijen als Reuters tegen betaling toegang geven. Reuters waarvan ik regelmatig een onredelijke fotoclaim zie.

Het auteursrecht is er al lang niet meer voor de makers. Het is een verdienmodel voor juristen en uitgevers.