Na veel kritiek krabbelt Broadcom terug: de omstreden verhoging van de minimale VMware-licentie van 16 naar 72 cores gaat alsnog niet door. Kleine organisaties kunnen voorlopig opgelucht ademhalen, maar echt vertrouwen wekt het niet. Ook een gratis hypervisor-versie is na meer dan een jaar afwezigheid weer terug. De constante koerswijzigingen sinds de overname maken vooral duidelijk hoe wispelturig het beleid inmiddels is geworden.
Altijd op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen omtrent virtualisatiesoftware?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:
Licenties blijven mogelijk vanaf 16 cores
Broadcom wilde per april 2025 het minimale aantal te licentiëren cores voor VMware flink opschroeven: van 16 naar 72 per socket. Vooral kleinere en middelgrote bedrijven met compacte serveromgevingen zouden dat in de portemonnee voelen. Inmiddels heeft Broadcom die wijziging in stilte teruggedraaid — licenties vanaf 16 cores blijven toch mogelijk. Een officiële reden blijft uit, maar het lijkt erop dat de stevige kritiek uit de markt toch indruk heeft gemaakt.
MKB-bedrijven stonden voor lastig dilemma
Met de aangekondigde verhoging kwamen veel bedrijven voor een lastige keuze te staan: meer betalen voor hetzelfde, of serieus werk maken van een alternatief. Vooral organisaties met een bescheiden IT-infrastructuur zouden de gevolgen direct voelen. Niet verrassend dus dat namen als Red Hat OpenShift Virtualization, Nutanix AHV en het open source Proxmox VE opeens een stuk vaker op de shortlist verschenen.
Gratis hypervisor ook terug
In een recente blogpost over de VMware ESXi 8.0 Update 3e maakte Broadcom ook bekend dat er nu een gratis testversie van VMware vSphere Hypervisor version 8 beschikbaar is. Die is (met een account) via de nodige klikken te downloaden van Broadcoms support portal. Ook dit is een omkeer in het beleid na het opheffen van de gratis ESXi hypervisor begin 2024.
Focus blijft op VMware Cloud Foundation
Hoewel de licentiedrempel lager blijft, stuurt Broadcom nog altijd onverminderd aan op bredere adoptie van VMware Cloud Foundation (VCF) — een alles-in-éénplatform dat virtualisatie, opslag en netwerkbeheer combineert, en vanzelfsprekend een stuk duurder uitvalt. Bij de lancering van de bètaversie van VCF 9 sprak Broadcom vol vertrouwen over het draagvlak onder klanten. Dat daar aanvankelijk flink wat wantrouwen heerste na de overname van VMware, lijkt men intern al vergeten te zijn.
Onzekerheid blijft rondom Broadcom-beleid
De koerswijziging mag dan gunstig zijn voor veel bedrijven, ze onderstreept vooral hoe wankel Broadcoms strategie momenteel is. Met elk nieuw licentiebeleid wordt het lastiger om als IT-afdeling vooruit te plannen — laat staan met vertrouwen. Wie nu opgelucht ademhaalt, doet er goed aan zijn afhankelijkheid van VMware opnieuw tegen het licht te houden. De recente overstap van partijen, zoals het Oostenrijkse Anexia, richting alternatieve virtualisatieplatformen is geen incident meer, maar een trend die serieus genomen moet worden.
Tot slot
Dat Broadcom de 72-coreregel weer intrekt, voelt als een handreiking — maar het vertrouwen in VMware is daarmee allerminst hersteld. De gratis hypervisor kan misschien handig zijn voor testdoeleinden. Voor IT-beheerders is dit echter hét moment om niet alleen naar techniek, maar vooral naar strategische afhankelijkheid te kijken. Want één ding is zeker: wat vandaag nog beleid is, kan morgen zomaar weer veranderen.
Altijd op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen omtrent virtualisatiesoftware?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: