Brilmontuur brengt gezichtsherkenningssoftware in de war

Redactie
0

Een bril met een kleurig bedrukt montuur kan moderne systemen voor gezichtsherkenning in de war brengen. Zelfs technieken die voor betaalsystemen gebruikt worden, delven het onderspit tegen het artistieke montuur.

Steeds meer systemen gebruiken gezichtsherkenning om gebruikers te authenticeren. Een onderzoek van de Carnegie Mellon University stelt de betrouwbaarheid van de gebruikte gezichtsherkenning ter discussie. Voor het buitenspel zetten van het AI-herkenningspatroon had men genoeg aan een brilmontuur met een dikke rand en daarop een kleurig en chaotisch patroon.

Systemen voor gezichtsherkenning in de war

De onderzoekers konden met een brilmontuur (glazen zijn niet nodig) zelfs commerciële systemen voor gezichtsherkenning zodanig in de  war brengen, dat ze iedere keer de verkeerde persoon herkenden. Dat gold ook voor het Chinese online winkelplatform Alibaba. Dat gebruikt het systeem Smile-to-Pay, waarmee gebruikers betalingen met een selfie kunnen authoriseren.

De huidige systemen voor gezichtsherkenning gebruiken neurale netwerken die patronen kunnen filteren uit een veelheid aan informatie. Wanneer zo’n systeem gevoed wordt met miljoenen gezichten, kan het verschillen herkennen en personen van elkaar onderscheiden. Lichamelijke kenmerken als de positie en de vorm van de neus en wenkbrauwen zijn voor de software daarom erg belangrijk.

Juist deze gebieden worden door een bril deels afgedekt. De op het brilmontuur geprinte patroon lijken voor de software gezichtsdetails. Een mannelijke proefpersoon werd door het dragen van een bril herkend als actrice Milla Jovovich met een nauwkeurigheid van  87,87 procent. Een Aziatische vrouw werd aangezien voor een Arabische man.

Het ook door Lenovo, Intel en Alibaba gebruikte commerciële systeem Face++ liet zich deels met een zekerheid van 100 procent bij de neus nemen. Hiervoor was alleen een uniek patroon nodig dat op glanspapier geprint werd en aan het montuur bevestigd. De kosten voor zo’n bril zijn met 0,22 dollar te verwaarlozen.

gezichtsherkenning in de war

Een bril met een kleurig bedrukt montuur kan zelfs moderne systemen voor gezichtsherkenning in de war brengen.

Deel dit artikel

Lees ook

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding hoopt de provider op nieuwe klanten

Vorig jaar schreven we al over zowel de KPN inflatiecorrectie 2023 als de Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen....

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er
piet
Lezer
piet

Wat mij zou interesseren is of je met een gezicht print toegang tot een computer of website die met gezicht herkenning is uitgerust kan krijgen.