Bluetooth krijgt mesh-netwerk: concurrentie wordt heviger

Redactie
0

De Bluetooth Special Interest Group (SIG) heeft kortgeleden in Amerika de mesh-netwerkuitbreiding voor zijn draadloze protocol gepresenteerd. Hiermee gaat bluetooth het gevecht aan met automatiseringsprotocollen als ZigBee en Z-Wave.

bluetooth mesh

De Bluetooth Special Interest Group (SIG) heeft kortgeleden in Amerika de mesh-netwerkuitbreiding voor zijn draadloze protocol gepresenteerd. Hiermee gaat Bluetooth het gevecht aan met automatiseringsprotocollen als ZigBee en Z-Wave. (foto: Bluetooth SIG)

Het mesh-network vult het low energy-deel van het bluetooth-protocol aan. Hierbij gaat het erom korte datapakketten zo energiezuinig mogelijk door te sturen. Bluetooth LE kende tot nu toe point to point verbindingen, bijvoorbeeld tussen sporthorloges en smartphones voor de datatransfer, en broadcast-verbindingen voor het gebruik van kleine beacons, bijvoorbeeld voor lokalisatieservices. Met het mesh-netwerkprotocol moet Bluetooth LE nu ook op de gebieden van gebouwautomatisering, sensor-netwerken (bijvoorbeeld bij de industriële productie) en het traceren van goederen een belangrijke speler worden. Bij een mesh-netwerk zijn alle nodes met elkaar verbonden, waardoor het bereik vergroot wordt en geblokkeerde schakels omzeild kunnen worden. Op dit punt hadden oudere automatiseringstandaarden als ZigBee en Z-Wave tot nu toe een voorsprong op Bluetooth.

De SIG wil dit gat dichtrijden met onder andere een mesh-netwerk dat vanaf specificatie 1.0 voldoet aan de eisen van de industrie. En dat met het oog op zowel de veiligheid als de betrouwbaarheid van de datatransfer en van de schaalbaarheid. Zo zou er bij de ontwikkeling met alle denkbare aanvalsscenario’s – zoals man in the middle-, replay- of brute force-aanvallen – rekening gehouden worden. Met de mogelijkheid om maximaal 32.000 nodes te gebruiken, moet Bluetooth Mesh bovendien de concurrerende systemen achter zich laten.

Mesh in het smarthome

Het bovenstaande wil overigens niet zeggen, dat bluetooth mesh niet ook in het smarthome toegepast kan worden. Een van de sterke punten van Bluetooth Mesh is namelijk de mogelijkheid om smartphones en tablets direct in het ecosysteem op te nemen. Deze versturen hierbij commando’s via het netwerk, of ze maken zelf onderdeel van het netwerk uit. Er leeft al langer het idee om oudere mobiele apparaten voortaan als internet-gateways voor het bluetooth mesh-netwerk te gebruiken. Net als bij Z-Wave en ZigBee geldt overigens ook bij bluetooth mesh, dat alleen apparaten die aan het lichtnet hangen als repeater dienst kunnen doen.

Ten slotte benadrukt de SIG dat alle toekomstige voor mesh geschikte bluetooth-apparatuur met elkaar moet kunnen samenwerken ongeacht de fabrikant . Zo heeft de groep de afgelopen twee jaar al 15 events georganiseerd waarop circa 1300 scenario’s met producten en platformen van verschillende fabrikanten getest zijn. Maar wat vooral belangrijk is, is dat de testprocedures voor het testen van de interoperabiliteit eveneens gespecificeerd zijn.

Bij of kort na de publicatie van de specificatie moeten er ook al concrete productaankondigingen komen. Met name van fabrikanten van smartlampen, die zowel privé als zakelijk in opkomst zijn. Bovendien zijn bluetooth mesh en broadcasting hier goed te combineren. Bijvoorbeeld om in grote gebouwen lampen ook als beacons voor lokalisatieservices te gebruiken. Het kan dan ook geen toeval zijn dat kort geleden de raad van bestuur van de Bluetooth Special Interest Group is uitgebreid met vertegenwoordigers van Google en Philips Lighting.

Meer over

Bluetooth

Deel dit artikel

Lees ook

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

20 jaar Fritzbox: een blik op zowel het verleden als de toekomst

De rode routers hebben zowel in Duitsland als Nederland een aanzienlijke niche veroverd en hebben een loyale schare fans. We kijken in dit artikel nie...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er