Big Brother Awards 2018: genomineerden bekend, stemmen mogelijk

Alieke van Sommeren
0

De Belastingdienst, Facebook en de Kamer van Koophandel zijn genomineerd voor de Big Brother Awards 2018. Deze publieksprijs voor de grootste privacyschender van Nederland is een initiatief van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom.

De Belastingdienst heeft haar nominatie onder andere te danken aan haar keuze om van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken als btw-identificatienummer. Deze zomer bevestigde de Autoriteit Persoonsgegevens dat deze praktijk in strijd is met de wet.

Facebook werd vaak genomineerd in reactie op het schandaal rond het bedrijf Cambridge Analytica. Dit bedrijf verkreeg toegang tot de persoonsgegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers, waaronder zelfs privéberichten. En de Kamer van Koophandel werd voorgedragen wegens het doorverkopen van persoonsgegevens van zzp’ers aan adverteerders.

Stemmen & uitreiking

Breng je stem uit en bepaal wie de winnaar wordt van de Big Brother Awards 2018. Op 22 januari wordt de winnaar bekendgemaakt. Naast de publieksprijs en expertprijs wordt ook een positieve privacyprijs uitgereikt. Voor de uitreiking zijn tickets beschikbaar.

Meer over

Privacy

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Privacyorganisaties: EU aan de bak tegen bewaarplicht

In een open brief hebben 62 organisaties, waaronder Bits of Freedom, de Europese Commissie gevraagd om op te treden tegen 17 EU-lidstaten die nog stee...

Bescherm je privacy op je smartphone

Je smartphone is het belangrijkste communicatiemiddel geworden. Daar belanden dan ook erg veel gevoelige gegevens op. Die moeten daar vooral ook blijv...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er