De start-up H2OnlyBattery heeft een batterij gemaakt die stroom levert wanneer je hem nat maakt. De ontwikkelaars willen daarmee onder ander mobiele energievoorziening in Afrikaanse landen mogelijk maken.
Droogt de batterij op, dan stopt ook de stroom. Technology Review heeft de H2OnlyBattery met succes getest en doet hiervan in zijn meest recente uitgave verslag. “Hij houdt het bij dagelijks gebruik net zo lang uit als 200 normale AA-batterijen”, zegt medeoprichter Chris Papadakis. “En bij incidenteel gebruik tientallen jaren.” De batterij kan een groot probleem oplossen. In Afrika zijn er miljoenen mobiele telefoons, maar veel te weinig stopcontacten. De H2OnlyBattery is geen accu en hoeft daarom nooit opgeladen te worden. Hij verliest ook geen energie wanneer hij lange tijd niet gebruikt wordt. En het grootste voordeel: hij bevat geen giftige stoffen en is recyclebaar.
Het werkingsprincipe van de reactiveerbare batterij is volgens Papadakis een gecontroleerde metaalerosie tussen de metaallegering van de anode en de koperen kathode. De energie komt van het potentiaalverschil tussen de metalen. Water of een willekeurige ander vloeistof dient als geleider en start de reactie. Een sponsje in het binnenste van de batterij houdt het water vast en houdt daarmee de reactie op gang, zolang het vochtig blijft. Uit welke materialen de anode bestaat, is geheim. Het is in elk geval een legering van acht metalen.