Batterij loopt op water

Redactie
0

De start-up H2OnlyBattery heeft een batterij gemaakt die stroom levert wanneer je hem nat maakt. De ontwikkelaars willen daarmee onder ander mobiele energievoorziening in Afrikaanse landen mogelijk maken.

Droogt de batterij op, dan stopt ook de stroom. Technology Review heeft de H2OnlyBattery met succes getest en doet hiervan in zijn meest recente uitgave verslag. “Hij houdt het bij dagelijks gebruik net zo lang uit als 200 normale AA-batterijen”, zegt medeoprichter Chris Papadakis. “En bij incidenteel gebruik tientallen jaren.” De batterij kan een groot probleem oplossen. In Afrika zijn er miljoenen mobiele telefoons, maar veel te weinig stopcontacten. De H2OnlyBattery is geen accu en hoeft daarom nooit opgeladen te worden. Hij verliest ook geen energie wanneer hij lange tijd niet gebruikt wordt. En het grootste voordeel: hij bevat geen giftige stoffen en is recyclebaar.

Het werkingsprincipe van de reactiveerbare batterij is volgens Papadakis een gecontroleerde metaalerosie tussen de metaallegering van de anode en de koperen kathode. De energie komt van het potentiaalverschil tussen de metalen. Water of een willekeurige ander vloeistof dient als geleider en start de reactie. Een sponsje in het binnenste van de batterij houdt het water vast en houdt daarmee de reactie op gang, zolang het vochtig blijft. Uit welke materialen de anode bestaat, is geheim. Het is in elk geval een legering van acht metalen.

De Griekse uitvinders Chris Papadakis en George Vilanakis hebben een batterij ontwikkeld, die stroom levert wanneer hij nat is.

De Griekse uitvinders Chris Papadakis en George Vilanakis hebben een batterij ontwikkeld, die stroom levert wanneer hij nat is.

Deel dit artikel

Lees ook

Energie besparen: tips voor optimaliseren, monitoren en undervolten

Download de gratis mini-gids over energie besparen met o.a. tips voor je (IT-)apparatuur, monitoring met P1-monitor en je pc undervolten.

Windows 11 standaard apps instellen gaat makkelijker worden

Microsoft is bezig met het consistent en gemakkelijk toegankelijk maken van het instellen van standaard-apps in Windows 11. Het bedrijf is van plan om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er