Basisschoolkinderen kunnen klooien met BBC’s micro:bit

Redactie
0

Stichting FutureNL en elektronicabedrijf Conrad hebben de handen ineen geslagen om kinderen op de basisschool aan hun digitale vaardigheden te laten werken. De kern van het project is de micro:bit, een microcontroller-board ontwikkeld door de Engelse BBC.

De micro:bit is een goedkoop controllerbordje (ca. 20 euro) met diverse sensors, knopjes, aansluitingen en een led-matrix. Het is met de bijbehorende software makkelijk te programmeren.

microbit-back

Ruim 400 basisscholen met duizenden kinderen uit groep 6, 7 en 8 in heel Nederland zijn begonnen aan expeditie micro:bit met het Digi-klooikoffer pakket, aldus het persbericht. Dit pakket is door Stichting FutureNL in samenwerking met onder meer de Stichting Lekkersamenklooien en Conrad Electronic Benelux ontwikkeld. Het is bedoeld om kinderen en leerkrachten enthousiast te maken voor technologie.

Digi-klooikoffers

Iedere deelnemende school krijgt 20 Digi-klooikoffers, inclusief 20 micro:bits cadeau. Op 29 september zijn 474 scholen aan het project ‘Expeditie micro:bit‘ begonnen. De leerlingen volgen in de weken daarna een tiental lessen om spelenderwijs te leren programmeren met de micro:bit. De grote finale vindt plaats in de Europese CodeWeek op vrijdag 13 oktober 2017.

microcontroller-board

De micro:bit is een klein microcontroller-board ontwikkeld door de BBC in Engeland. In 2015 hebben alle kinderen van 11 en 12 jaar in Engeland een micro:bit cadeau gekregen van de overheid.

Digitale vaardigheden

Stichting FutureNL wil digitale vaardigheden structureel in alle groepen in het basisonderwijs onderwijzen en faciliteren. Deze doelstelling ligt in lijn met het in 2016 ontwikkelde Klooikoffer-project dat door Stichting Lekkersamenklooien en Conrad Electronic Benelux is ontwikkeld. Omdat de Klooikoffer als concept naadloos aansluit op de in samenwerking met de TU Delft ontwikkelde leerlijn ‘digitale geletterdheid’, is het idee voor de Digi-klooikoffer geboren. Deze koffer met de micro:bit als basis is met een team van experts uitgewerkt en afgestemd op zowel educatief- als thuisgebruik.

Deel dit artikel

Lees ook

Black Friday Deals 2022: de beste deals voor je op een rijtje

Black Friday is een periode met aanzienlijk veel techdeals. Het is logisch dat je dan gauw het overzicht kwijtraakt. Gelukkig hebben wij van c't wat l...

Black Friday: Gadget Deals 2022

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone? Dan is misschien wel juist nú het moment om een nieuwe smartphone aan te schaffen. Of je nou op zoek bent n...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er