Bard AI vs ChatGPT: gaat de AI van Google ChatGPT overtreffen?

Elwin Hodžić
0

Google beweert dat hun AI genaamd Bard steeds slimmer en beter wordt. Zo kan deze chatbot van Google nu beter rekenen en logische vragen beantwoorden dankzij de toepassing van ‘impliciete code-uitvoering’. Zo creëert Bard zijn eigen code om dit te bereiken.

Beperkingen van puur statistische modellen

Grote taalmodellen beantwoorden vragen door statistisch meest waarschijnlijke woorden of letterreeksen aan elkaar te schakelen. Dit is echter niet geschikt voor veel taken, waaronder rekenkundige opgaven of vragen zoals ‘wat is twee keer drie’.

Google beweert echter dat zij deze beperkingen hebben aangepakt met hun AI-chatbot.

Bard en impliciete code-uitvoering

Volgens Google kan Bard nu wiskundige taken en logische vragen veel beter uitvoeren. Dit is te danken aan de ‘impliciete code-uitvoering’ van de chatbot.

Dit proces ondersteunt het taalmodel of vult het aan. In plaats van dat het antwoord wordt gegenereerd door de AI, wordt het nu berekend via gebruikelijke computercodes.

Bard kan hiervan gebruikmaken en herkent wanneer dit zinvol is. Google laat in een blogpost een aantal voorbeeldvragen zien zoals ‘Wat zijn de priemfactoren van 15683615?’.

Impliciete code-executie als oplossing

Een puur statistische aanvulling kan dergelijke taken niet correct uitvoeren. Bard schrijft, onder de motorkap, de benodigde code zelf, voert deze uit en komt zo tot het (hopelijk) juiste resultaat.

Verbetering van resultaten met 30 procent

Met deze aanpassing is er een verbetering van 30 procent in de resultaten behaald. Desondanks is Bard nog niet perfect op deze gebieden.

Zo kan het voorkomen dat de chatbot de taak niet herkent of dat fouten in de code leiden tot een onjuist resultaat.

Nieuwe exportfunctie voor Google Spreadsheets

Verder kondigt Google aan dat Bard een nieuwe exportfunctie krijgt voor Google Spreadsheets, zoals vermeld in een blogpost.


Blijf op de hoogte omtrent alle ontwikkelingen die met AI te maken hebben, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Met deze Odido aanbieding ontvang je tot tien maanden lang dikke korting

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

Windows 11 24H2 Release Preview opnieuw beschikbaar zonder Recall

Microsoft onderbrak verrassend de distributie van de Release Preview van Windows 11 24H2 afgelopen week. Nu is de Windows 11 24H2 Release Preview weer...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er