Banken starten in de zomer proef met NFC

Redactie
0

Er lijkt schot te komen in het betalen via NFC (Near Field Communication). Aankomende zomer starten ABN AMRO, ING en Rabobank een pilot in Leiden. Dat maakte de Rabobank, die als woordvoerder fungeert voor alle banken, vandaag bekend.

De banken werken hiervoor samen met KPN en MasterCard. Zo’n 1000 proefpersonen met een bankrekening bij een van de drie banken en een mobiele aansluiting bij KPN nemen deel aan de introductie en kunnen in een groot aantal winkels en horecagelegenheden in het centrum van Leiden mobiel betalen.

De introductie van mobiel betalen heeft in Nederland overigens wel wat vertraging gekend. Zo mislukte het in september 2010 opgerichte Sixpack/Travik-project, een samenwerking tussen genoemde banken en providers. Het huidige samenwerkingsverband ‘Mobiel Betalen Nederland’ (MBN) blijft naar verwachting tot eind dit jaar actief. Dan is de introductie in Leiden afgerond en zullen de banken ieder voor zich mobiel betalen in Nederland gefaseerd verder uitrollen.

Lage bedragen kunnen direct worden afgeschreven; voor bedragen boven 25 euro moet je een pincode invoeren. Voor zowel de klant als de winkelier worden gemak en snelheid als de grootste voordelen gezien voor deze manier van betalen. Qua veiligheid moet NFC vergelijkbaar zijn met het huidige pinnen. Meer over dit onderwerp kon je lezen in c’t 9/2012 vanaf p. 50.

Deel dit artikel

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

KDE Plasma 6: dit is alles wat je moet weten over deze nieuwe versie

Met Plasma 6 heeft het KDE-team zijn bureaubladomgeving gemoderniseerd zonder deze op zijn kop te zetten. Veel veranderingen zijn uitgevoerd aan de ba...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er