AVM in geschil met Huawei over beschuldigingen van patentschendingen

Elwin Hodžić
0

Volgens de beschuldigingen van Huawei heeft AVM twee wifi-patenten geschonden met zijn FRITZ!Box-routers. Huawei heeft twee rechtszaken aangespannen; één heeft het bedrijf verloren, maar de andere werd ontvankelijk verklaard. In een eerste uitspraak heeft de rechtbank van München een verkoopverbod gerechtvaardigd.

AVM in geschil met Huawei over beschuldingen van patentschendingen

Patentrechtszaken Huawei tegen diverse bedrijven in Duitsland

In het voorjaar van 2022 spande Huawei in Duitsland patentrechtszaken aan tegen verschillende bedrijven, waaronder Amazon, AVM, Netgear en Stellantis. Op 10 november 2023 deed de regionale rechtbank München I uitspraak in het geval van Huawei tegen AVM, die nu online beschikbaar is. Huawei startte twee rechtszaken tegen AVM met betrekking tot de zogenaamde Standard Essential Patents (SEP’s) EP3337077 en EP3143741, in combinatie met Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax).


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het IT-nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Uitspraak regionale rechtbank München over EP3337077

De regionale rechtbank van München heeft een uitspraak gedaan met betrekking tot EP3337077, waarbij AVM beweert dat de tweede zaak is afgewezen. Dit patent behandelt de implementatie van Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA), een kernfunctie van Wi-Fi 6. OFDMA maakt het mogelijk dat wifi-bases gelijktijdig gegevens naar meerdere clients verzenden, wat een aantrekkelijk alternatief vormt voor multi-user MIMO (MU-MIMO), dat werd geïntroduceerd met Wi-Fi 5.

Juridische strijd en argumenten van AVM

De argumenten van AVM over procedurefouten en bezwaren tegen licentieonderhandelingen onder FRAND-aspecten heeft de rechtbank verworpen. Het Federale Hof van Justitie in Duitsland heeft in 2021 strikte regels opgesteld over hoe ver potentiële licentienemers moeten gaan bij onderhandelingen onder FRAND-aspecten.

Zo moeten bedrijven dus niet alleen hun voornemen bekendmaken om een licentieovereenkomst te sluiten, maar ook actief werken aan een tijdige sluiting ervan. Alleen als dit aantoonbaar niet lukt, mogen bedrijven zonder betaling van een licentie voorlopig gebruik maken van een octrooi dat essentieel is verklaard voor de standaard, om vertragingstactieken te voorkomen.

Indien de uitspraak definitief wordt, mag AVM de producten met Wi-Fi 6 en Wi-Fi 7 niet meer verkopen. Begin december 2023 heeft AVM beroep aangetekend bij het Hooggerechtshof van München (dossiernummer 6 U 4773/23 card.), waardoor het bovengenoemde vonnis niet juridisch bindend is. AVM onderzoekt het gebruik van het Huawei-patent in hun eigen routers aan de ene kant, en daagt aan de andere kant de inhoud van het patent uit met een actie tot nietigheid bij het federale octrooigerecht.

Geen gevolgen voor de verkochte FRITZ!Box producten

Het is belangrijk op te merken dat zelfs als de uitspraak definitief wordt, AVM geen gevolgen verwacht voor gebruikers die al een FRITZ!Box-router of een ander AVM-product hebben aangeschaft. Als je dus al een router of andere producten van AVM hebt , hoef je je geen zorgen te maken over deze perikelen tussen AVM en Huawei.

Reactie vanuit AVM

Wij hebben zelf ook contact opgenomen met Eric van Uden, de country manager van AVM in Nederland. Hierbij hebben wij de volgende officiële reactie vanuit AVM ontvangen:

In het voorjaar van 2022 heeft Huawei patentrechtszaken aangespannen tegen verschillende bedrijven, waaronder Amazon, Stellantis, Netgear en AVM. In het geval van AVM gaat het om standaard-essentiële octrooien (SEP) voor WLAN. Eén rechtszaak van Huawei tegen AVM is afgewezen; in een tweede zaak heeft AVM beroep aangetekend tegen het vonnis van eerste aanleg. AVM is van mening dat dit SEP van Huawei helemaal niet wordt gebruikt in gangbare WLAN-producten. Daaruit volgt dat AVM meent dit octrooi niet wordt geschonden.

Een SEP is geen “gewoon” octrooi, maar een octrooi dat nodig is voor de implementatie van een standaard. Voor SEP gelden daarom bepaalde regels. De octrooihouder is bijvoorbeeld verplicht zijn licenties onder eerlijke, redelijke en niet-discriminerende (fair, reasonable and non-discriminatory, FRAND) voorwaarden te verlenen. Anders zou in theorie elke houder van een SEP het wereldwijde gebruik van een standaard, zoals WLAN, kunnen verbieden.

Het vonnis van de rechtbank München omtrent de tweede rechtszaak is niet definitief. We hebben al beroep aangetekend. Hoe wankel de juridische situatie, en met name de juridische geldigheid van het octrooi is, blijkt uit de opschorting van de procedure van Huawei tegen Netgear voor de rechtbank Düsseldorf, waar het om hetzelfde octrooi ging. Bovendien geeft het Duitse octrooirechtbank in een gekwalificeerde opmerking aan dat het octrooi waarschijnlijk nietig is in zijn huidige vorm.

Eindgebruikers worden doorgaans niet beïnvloed door vonnissen in octrooizaken. In dit concrete geval betekent dit dat vonnis, als het definitief wordt, geen gevolgen zou hebben voor eindgebruikers. Zoals hierboven beschreven, gaan we er op basis van de genoemde omstandigheden (eerste aanleg, Duits octrooirechtbank, rechtbank Düsseldorf) van uit dat het vonnis geen stand zal houden.”


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het AI-nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

AZ – Ajax live kijken? Zo kun je kosteloos deze wedstrijd bekijken

De wedstrijd tussen AZ en Ajax staat voor de deur: vandaag om 16:45 uur nemen de nummer 4 en 5 van de Eredivisie het tegen elkaar op. Wil je de wedstr...

Met deze Odido aanbieding kun je aanzienlijk besparen op internet en tv

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er