Asus Zephyrus Duo 15: gaming-laptop met extra scherm

Daniel Dupré
0

Asus lanceert een nieuwe gaming-laptop in zijn Republic of Gamers-lijn, de Zephyrus Duo 15. Uniek aan dit apparaat is het tweede scherm boven het toetsenbord.

Asus Zephyrus Duo 15

(Bron: Asus)

Volgens het persbericht van Asus gebruiken gamers op desktop-pc’s vaak een tweede scherm tijdens het spelen, en als ze op een laptop gamen gebruiken ze hun smartphone als tweede scherm. Daarom brengt het bedrijf nu een gaming-laptop op de markt waarbij er een extra scherm boven het toetsenbord zit en dat de volledige breedte van de laptop beslaat en een resolutie van 3840 × 1100 pixels heeft.

Het idee van het tweede scherm heeft Asus al eerder toegepast bij zijn Asus ZenBook Pro Duo (zie c’t 1-2/2020, p.66). Waar dit model eerder gericht was op de professionele gebruiker, is de Zephyrus Duo echt een gamingmachine. Asus heeft bovendien van het eerste model geleerd en naar de gebruikers geluisterd: een van de kritiekpunten was dat het horizontaal liggende scherm boven het toetsenbord soms wat lastig was af te lezen, omdat het licht van lampen in het plafond reflecteerde. Bij de Zephyrus Duo komt het scherm aan de achterzijde omhoog als je de laptop openklapt. Daarmee heeft het tweede scherm een handigere kijkhoek. Bovendien maakt het deel uit van het koelsysteem van de laptop, zodat het open scherm als grote invoer dient voor koele lucht. De extra koelmogelijkheden zal de 15-inch Zephyrus Duo bij stevig potje gamen ook wel nodig hebben.

De Zephyrus Duo verschijnt in twee modellen, een met een tiende generatie Intel Comet Lake i9-10980HK-processor met een Nvidia GeForce RTX 2080 Super-gpu met 8 GB GDDR6 VRAM. Het tweede model heeft een tiende generatie Intel Comet Lake i7-10875H en een Nvidia GeForce RTX 2070 Super-gpu, eveneens met 8 GB GDDR6 VRAM.

 

Meer computer tips in c't

Een tweede kritiekpunt bij de eerdere ZenBook Duo was de relatief korte accuduur. Asus zegt dit te hebben opgelost met een grotere 90 Wh-batterij. Net als bij de ZenBook is ook bij de Zephyrus Duo de touchpad ook rechts naast het toetsenbord, omdat er door het tweede scherm geen ruimte is onder het toetsenbord. Dat betekent dat linkshandige gamers er wellicht minder goed mee uit de voeten mee kunnen.

Asus Zephyrus Duo 15

(Bron: Asus)

Het hoofdscherm van de laptop is een 15”-panel en is beschikbaar met een Full HD- of 4K-scherm. In het apparaat zit standaard 16 GB DDR4 3200 MHz werkgeheugen, met een extra vrij slot om het geheugen naar wens uit te breiden. Bovendien zitten er twee M.2 ssd’s in het apparaat en is het voorzien van een Wi Fi 6-module. Er zitten diverse aansluitmogelijkheden op, waaronder een usb 3.2 gen2 type-c-poort, een DisplayPort 1.4- en hdmi 2.0b-aansluiting. Het apparaat weegt 2,4 kg en is met 36 x 26,8 x 2,1 cm verrassend plat.

De Zephyrus Duo 15 moet vanaf begin mei beschikbaar zijn. Over prijzen heeft Asus nog niets bekendgemaakt.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de c't nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste uitgaven, tips en aanbiedingen.
Ja, ik ontvang graag:

Deel dit artikel

Lees ook

MSI onthult Next Level Content Creation desktop-pc’s en monitoren

MSI onthult nieuwe Content Creation desktop-pc's: de Creator P100X en Creator P100A met nieuwe monitoren en de Creator PS321QR & Creator PS321RV.

Repair Monkeys: zo wordt het leuk om je iPhone te repareren!

De batterij van je iPhone loopt dramatisch snel leeg. Of je hebt je telefoon laten vallen en nu zit er een barst in het scherm. Tijd voor iets nieuws?...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er