Asus ZenBook 14 UX433 als alternatief voor MacBook Air

Redactie
0

Vroeger waren de verschillen tussen Windows-laptops en laptops van Apple groot, zowel qua hardware als qua uiterlijk. Een MacBook van Apple is een gelikt metalen apparaat met geen schroefje te veel, bij Windows-laptops was het overal plastic en was de behuizing vaak nog versierd met allerlei reclame-stickers. Gelukkig is dat verleden tijd: ook in de Windows-wereld vind je tegenwoordig notebooks die qua hardware en design prima voor de dag kunnen komen. Ondertussen krijgen recente MacBooks juist de nodige kritiek.

Het is dan ook een mooi moment om de MacBook Air, ‘Apples Ultrabook’, te vergelijken met zijn tegenhanger van Asus, de ZenBook 14 UX433.

Klein en lichtgewicht

Volgens Asus is de ZenBook 14 UX433 ’s werelds kleinste 14-inch laptop. Hoewel dit een stukje groter is dan het scherm van de MacBook Air, zijn afmetingen en gewicht van de twee apparaten vrijwel identiek. De MacBook Air is 30,41 cm breed, 21,24 cm diep en 0,41 tot 1,56 cm dun. De ZenBook 14 daarentegen meet 31,9 cm in de breedte, is 19,9 cm diep en is 1,59 cm dik. Ondanks dat de Asus ZenBook 14 iets dikker is dan de Air, is hij wel iets lichter: De ZenBook weegt 1,09 kg, de Air 1,25 kg.

Gouden MacBook Air 2018

Kleurrijk scherm

Bijzonder fraai zijn de dunne schermranden van de Asus. Links en rechts van het 14-inch scherm zitten slechts 2,9 mm dikke bezels, boven en onder zijn ze 6,1 mm en 3,3 mm dik. Asus vergelijkt het scherm treffend met een ‘infinity pool voor je ogen’. Apple heeft de schermranden bij de nieuwste Air ook dunner gemaakt, die waren voorheen nogal dik. Maar zo dun als bij de ZenBook zijn ze niet.

Minder positief zijn we over de resolutie van ZenBook. Die bedraagt namelijk slechts 1920 x 1080 (full-hd), en dat is toch net wat minder dan de Retina-resolutie (2560 x 1600) van de MacBook Air. Bovendien is het scherm van de ZenBook iets groter, waardoor die lagere resolutie nog meer opvalt. Beelden zijn gewoon iets minder scherp.

Wel sterk is dan weer de kleurweergave van de Asus. Deze dekt 100% procent van sRGB kleurruimte af – bij Apple blijft dit voorbehouden aan de Pro-modellen.

Prestaties

In de MacBook Air zit een dualcore Intel Core i5 (8e generatie) met 1,6 GHz en Turbo Boost tot 3,6 GHz. Daar hoort de grafische chip Intel UHD 617 bij. Standaard krijg je 8 GB werkgeheugen (uitbreidbaar naar 16 GB) en een 128 GB ssd (uitbreidbaar naar 1,5 TB). De hardware staat garant voor goede prestaties, alleen op grafisch gebied is het wat minder.

De hardware van de ZenBook 14 is een heel stuk  krachtiger. Standaard heeft die een quadcore Intel Core i5 met 1,6 GHz en de Turbo Boost kan snelheden tot 3,9 GHz aan. Desgewenst kies je het model met een quadcore 1,8GHz-processor met Turbo Boost tot 4,6 GHz! Voor de graphics heeft de Asus de Intel UHD 620. Die is al iets beter dan het model uit de Air, maar daar komt nog een grafische kaart van Nvidia bij: de Geforce MX150. Die biedt aanzienlijk betere prestaties dan de geïntegreerde chip. De overige specs zijn dan weer ongeveer hetzelfde: 8 of 16 GB RAM, 256 GB tot 1 TB ssd-opslag. Asus belooft 13 uur accutijd, net als Apple overigens.

Toetsenbord en aansluitingen

Op de MacBook Air heb je twee Thunderbolt 3-aansluitingen. Daar moet je het mee doen. Met als gevolg dat je heel veel docks, adapters en dongels nodig hebt. De Asus biedt wat meer variatie: 1x usb-c, 1x usb 3.0, 1x usb 2.0, 1x hdmi en een microSD-kaartlezer. De usb-c-aansluiting biedt net wat minder snelheid en mogelijkheden dan Thunderbolt 3, maar we waarderen de integratie van gewone usb, hdmi en microSD.

Er is al veel geschreven over het toetsenbord van de MacBooks van tegenwoordig. De vlindertoetsen zijn foutgevoeliger – een stukje stof kan al ervoor zorgen dat een toets het niet meer doet. Van de Asus hebben we dat soort verhalen nog niet vernomen, en volgens ons gebruikt de ZenBook ook een iets traditioneler toetsenbord-ontwerp. Een leuke en bruikbare gimmick is overigens het trackpad van de Asus. Het zogeheten NumberPad kan een numeriek toetsenblok tonen zodat je sneller getallen kunt typen.

Conclusie

Asus heeft met de ZenBook 14 UX433 een mooie en krachtige laptop gebouwd. Op papier is de hardware sterker dan van de MacBook Air. Laatstgenoemde wint het alleen qua schermresolutie. Uiteindelijk zal de keuze ook afhangen van het besturingssysteem. Wil je per se macOS, bijvoorbeeld omdat Windows vaker doelwit is van malware, dan kom je toch Apple uit. Maar als dat niet hoeft en je met Windows 10 aan de slag wilt, dan is de Asus ZenBook 14 eigenlijk op de meeste punten een betere keuze.

ZenBook 14 UX433FN-serie (CoolBlue)

MacBook Air-serie (CoolBlue)

 

Uitgebreide achtergrondinfo en workshops vind je in c't 05/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Lees ook

KDE Plasma 6: dit is alles wat je moet weten over deze nieuwe versie

Met Plasma 6 heeft het KDE-team zijn bureaubladomgeving gemoderniseerd zonder deze op zijn kop te zetten. Veel veranderingen zijn uitgevoerd aan de ba...

AVM en Huawei leggen geschil bij over wifi-patenten

AVM en Huawei hebben hun geschil over recente wifi-patenten, waar we eerder over hebben geschreven, bijgelegd. Ze zullen de aanpassingen in de firmwar...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er