Asus kondigt serie Z490-moederborden aan

Daniel Dupré
0

Asus heeft zijn nieuwe serie Z490-moederborden aangekondigd. De moederborden zijn geschikt voor de nieuwe 10e generatie Intel Core-processors.

(Bron: Asus)

De Z490-chipset biedt diverse connectiviteitsopties, waaronder een ingebouwde wifi-controller, USB 3.2 Gen 2 poorten, Intel Optane-geheugen en chipset RAID-ondersteuning. Asus heeft eigen technologische snufjes toegevoegd zoals de Asus OptiMem III-technologie voor een betere signaalintegriteit en AI Overclocking waarmee een optimale kloksnelheid en voltage-instellingen voor het moederbord worden voorspeld voor optimale cpu-gebruik.

De Asus Z490-serie moederborden zal binnenkort worden uitgebreid met Asus en ROG H470, B460 en H410 moederborden, waardoor gebruikers meer keuzes hebben om aan hun eisen en budget te voldoen.

Het vlaggenschip van de Z490-lijn is de ROG Maximus XII Extreme. Hij is onder andere van thermische pads en een massieve aluminium plaat voor extra koeling. Hij ondersteunt DDR4 geheugen van 4800 MHz en hoger en is out-of-the-box compatibel met meer dan 80% van de 4600 MHz DDR4 kits.

Het moederbord beschikt over Vier M.2-sloten en een USB 3.2 Gen 2×2 Type-C-poort die geschikt is voor snelheden tot 20 Gbit/s. Ook zit er een Intel Ethernet I225-V controller die 2,5 gigabit ethernet ondersteunt en een Marvell 10 GbE controller op. Bovendien beschikt het moederbord over Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.1 connectiviteit.

Maximus XII Extreme heeft een gebundelde ThunderboltEX 3-TR kaart, een Intel-gecertificeerde Thunderbolt 3 add-on kaart die bi-directionele snelheden tot 40 Gbit/s biedt via een enkele kabel. De Thunderbolt 3 header ondersteunt tot zes apparaten in een serieschakeling en kan tot 100 watt vermogen leveren aan snellaadapparaten.

MAXIMUS XII FORMULA_What's in the box

(Bron: Asus)

Naast de ROG Maximus XII Extreme bestaat de serie Z490-moederborden van Asus uit enkele andere moederborden voor gamers en ontwikkelaars, zoals de ProArt Z490-Creator 10G. bovendien zal de Asus Z490-serie moederborden binnenkort ook nog worden uitgebreid met Asus en ROG H470, B460 en H410 moederborden, waarmee gebruikers een ruimere keuze hebben aan modellen die beter bij hun eisen en budget passen.

Over prijzen en beschikbaarheid in de Benelux heeft Asus nog niets bekendgemaakt.

 

 

Meer nieuws lees je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er