Asus kondigt serie Z490-moederborden aan

Daniel Dupré
0

Asus heeft zijn nieuwe serie Z490-moederborden aangekondigd. De moederborden zijn geschikt voor de nieuwe 10e generatie Intel Core-processors.

(Bron: Asus)

De Z490-chipset biedt diverse connectiviteitsopties, waaronder een ingebouwde wifi-controller, USB 3.2 Gen 2 poorten, Intel Optane-geheugen en chipset RAID-ondersteuning. Asus heeft eigen technologische snufjes toegevoegd zoals de Asus OptiMem III-technologie voor een betere signaalintegriteit en AI Overclocking waarmee een optimale kloksnelheid en voltage-instellingen voor het moederbord worden voorspeld voor optimale cpu-gebruik.

De Asus Z490-serie moederborden zal binnenkort worden uitgebreid met Asus en ROG H470, B460 en H410 moederborden, waardoor gebruikers meer keuzes hebben om aan hun eisen en budget te voldoen.

Het vlaggenschip van de Z490-lijn is de ROG Maximus XII Extreme. Hij is onder andere van thermische pads en een massieve aluminium plaat voor extra koeling. Hij ondersteunt DDR4 geheugen van 4800 MHz en hoger en is out-of-the-box compatibel met meer dan 80% van de 4600 MHz DDR4 kits.

Het moederbord beschikt over Vier M.2-sloten en een USB 3.2 Gen 2×2 Type-C-poort die geschikt is voor snelheden tot 20 Gbit/s. Ook zit er een Intel Ethernet I225-V controller die 2,5 gigabit ethernet ondersteunt en een Marvell 10 GbE controller op. Bovendien beschikt het moederbord over Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.1 connectiviteit.

Maximus XII Extreme heeft een gebundelde ThunderboltEX 3-TR kaart, een Intel-gecertificeerde Thunderbolt 3 add-on kaart die bi-directionele snelheden tot 40 Gbit/s biedt via een enkele kabel. De Thunderbolt 3 header ondersteunt tot zes apparaten in een serieschakeling en kan tot 100 watt vermogen leveren aan snellaadapparaten.

MAXIMUS XII FORMULA_What's in the box

(Bron: Asus)

Naast de ROG Maximus XII Extreme bestaat de serie Z490-moederborden van Asus uit enkele andere moederborden voor gamers en ontwikkelaars, zoals de ProArt Z490-Creator 10G. bovendien zal de Asus Z490-serie moederborden binnenkort ook nog worden uitgebreid met Asus en ROG H470, B460 en H410 moederborden, waarmee gebruikers een ruimere keuze hebben aan modellen die beter bij hun eisen en budget passen.

Over prijzen en beschikbaarheid in de Benelux heeft Asus nog niets bekendgemaakt.

 

 

Meer nieuws lees je in c't magazine 8-9/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Apple M1 versus AMD en Intel – c’t magazine 8-9/2022 staat voor je klaar

C't magazine 8-9/2021 staat voor je klaar, met o.a. Apple M1 versus AMD en Intel, en Raspberry Pi-projecten. Bestel deze editie nu met gratis verzendi...

Nieuwe ARM-servers met Ampere-chips

Hetzner Online heeft zojuist twee nieuwe dedicated servers gelanceerd met een Ampere ARM-gebaseerde Cloud Native Processor.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er