ARM slaat nieuwe weg in met andere namen voor processorkernen

Elwin Hodžić
0

Alle processorkernen krijgen bij ARM nieuwe namen. De architect van de architectuur lijkt nu speciaal kernen voor pc’s te willen ontwerpen namelijk.


Op de hoogte blijven omtrent alles over processors?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Einde van de bekende naam “Cortex”

ARM zet een streep door zijn volledige naamgevingssysteem – en daarmee lijkt ook de iconische merknaam Cortex te verdwijnen. Tot nu toe droegen vrijwel alle standaardprocessorkernen namen die begonnen met Cortex, van de energiezuinige Cortex-M33 voor microcontrollers tot de krachtige Cortex-X925 voor smartphones en laptops.

Nieuwe namen per klasse processor

Volgens een blogpost voorziet ARM in de toekomst elke processorklasse van een eigen naamgeving. CPU-kernen voor smartphones gaan verder onder de naam Lumex, terwijl desktop- en laptopchips de aanduiding Niva krijgen – niet te verwarren met Nuvia, het overgenomen chipbedrijf van Qualcomm.

Microcontrollers krijgen straks de naam Orbis, en voor automotive-toepassingen introduceert ARM de nieuwe merknaam Zena. Alleen de serverkernen behouden hun bestaande naam: Neoverse. Klanten met een licentie om zelf kernen te ontwerpen, blijven uiteraard hun eigen benamingen hanteren.

Nieuwe naamdelen voor prestatieniveaus

ARM voert daarnaast nieuwe naamdelen in om verschillende prestatieniveaus aan te duiden: Ultra, Premium, Pro, Nano en Pico. Hoe de generaties precies genummerd gaan worden, is vooralsnog onduidelijk.

Zo zou een opvolger van de high-end Cortex-X925 mogelijk Lumex Ultra 1 of Lumex Ultra Gen 1 kunnen gaan heten. Een efficiëntere kern in de lijn van de Cortex-A525 zou dan bijvoorbeeld als Lumex Nano 1 worden aangeduid. Voor microcontrollers ligt een naam als Orbis Pico voor de hand.

Desktop- en laptopkernen: nu met aparte naam

Voor desktop-pc’s en laptops had ARM tot nu toe geen eigen CPU-kernen in de aanbieding. Fabrikanten grepen daarom naar de krachtigste smartphonekernen, vaak met aanpassingen zoals vergrote caches om beter aan de eisen van een pc-omgeving te voldoen.

Zo bevat de samen met Nvidia ontwikkelde GB10-processor bijvoorbeeld tien kernen uit de Cortex-serie: een combinatie van Cortex-X925 en Cortex-A725.

Nieuwe naam suggereert toegenomen focus op pc’s

De introductie van een aparte naam voor desktop- en laptopprocessors suggereert dat ARM serieuze plannen heeft om meer te investeren in specifiek op deze apparaten toegesneden CPU-kernen.

Het zou een logische stap zijn, gezien de groeiende belangstelling voor ARM in traditionele pc-markten. Minder indrukwekkend zou het daarentegen zijn als dezelfde kernen simpelweg een andere naam krijgen afhankelijk van het beoogde gebruik – een cosmetische hernoeming zonder technische diepgang.

Tot slot

Of ARM daadwerkelijk nieuwe architectuurvarianten voor pc’s ontwikkelt, zal pas blijken bij de volgende generatie kernen. Voorlopig markeert de naamswijziging vooral een symbolisch nieuw hoofdstuk in de positionering van het bedrijf.


Op de hoogte blijven omtrent alles over processors?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Nieuwe iiyama TE15A-serie uitgebracht voor zakelijke omgevingen

De Japanse displayfabrikant iiyama zet met de lancering van de TE15A-serie opnieuw een stap vooruit in interactieve technologie voor het onderwijs en ...

KDE Plasma 6.4 release: praktische aanpassingen voor iedereen

Met de release van versie 6.4 verfijnt KDE Plasma zijn desktopervaring voor gebruikers van Linux verder: flexibele tegelstructuren voor virtuele burea...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er