Apple Vision Pro: dit kun je van dit nieuwe Apple product verwachten

Elwin Hodžić
0

Apple heeft ervoor gekozen om geen nieuwe headset te ontwikkelen voor virtuele werelden. In plaats daarvan hebben ze een innovatieve benadering gekozen door een nieuw type Mac te integreren met gebarenbesturing en een 3D supermini-monitor in hun digitale bril genaamd Apple Vision Pro.

Dit wordt beschouwd als het eerste apparaat voor “ruimtelijk computergebruik” door Apple. De meningen over deze ontwikkeling zijn verdeeld: sommigen zien het als een noodzakelijke tussenstap richting het einde van traditionele headsets, terwijl anderen het een fascinerend platform vinden en geloven dat het de computerwereld op zijn kop zal zetten.

De introductie van de Apple Vision Pro

Tijdens de World Wide Developers Conference heeft Apple eindelijk de digitale bril Vision Pro onthuld na ongeveer zeven jaar ontwikkeling. De Vision Pro trok alle belangstelling ten koste van andere aankondigingen. Naast de nieuwe bril, kondigde Apple ook nieuwe besturingssystemen aan en verbeterde versies van de MacBook Air, Mac Studio en Mac Pro.

Functionaliteiten en doel van de bril

Andere fabrikanten zouden Vision Pro wellicht marketen als een mixed reality-headset (XR-headset), die digitale inhoud mengt met de echte omgeving. Apple kiest er echter voor om afstand te nemen van de terminologie van andere headset-platformen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Meta richt Apple zich niet hoofdzakelijk op het ontwikkelen van applicaties of games voor virtual reality. Hun focus ligt vooral op het verplaatsen de computeromgeving van een fysiek bureau naar twee minidisplays met ultrahoge resolutie, direct voor de ogen van de gebruiker.

Gebruikerservaring en ergonomie van de Vision Pro

De twee minidisplays in de bril tonen samen het beeld van een 4K-scherm met 3D-presentatie in het formaat van een bioscoopscherm. In totaal zitten er 23 miljoen pixels op het oppervlak van twee postzegels.

Wanneer je de bril opzet, blokkeert een zacht masker het licht van buitenaf en lijken digitale objecten, zoals de bekende Mac-vensters, in de echte ruimte voor je te zweven. Een virtueel boek werpt een schaduw wanneer je het op een echte tafel legt.

Met een draaiknop in de rechterbovenhoek kun je de echte wereld vervagen en de virtuele wereld naar voren brengen. Indien nodig kan Zeiss corrigerende lenzen leveren.


Op de hoogte blijven van nieuwe Apple producten? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Technische details en specificaties

Een headset die de ogen van de drager bedekt, belemmert een belangrijk aspect van menselijke communicatie. Een glimlach zonder oogbewegingen is slechts half zo betekenisvol. Maar wanneer iemand in de buurt van de drager verschijnt, wordt de omstander zichtbaar voor de drager van de Vision Pro. De bril simuleert bovendien de ogen van de drager op twee schermen aan de buitenkant en biedt op die manier ‘oogcontact’ en transparantie.

Om dit te bereiken, scant de bril het gezicht van de drager bij het eerste gebruik en creëert een 3D-model genaamd Apple Persona. Tijdens videoconferenties, zoals FaceTime, toont de bril dit 3D-model en animeert het zelfs armbewegingen met behulp van machine learning. Daarnaast voert de bril een irisscan uit genaamd Optic ID om de gebruiker te verifiëren. Hierdoor blijven de op het apparaat opgeslagen gegevens, inclusief eyetracking en sensoruitvoer, versleuteld en privé.

Op het 3D-bureaublad, dat zich uitstrekt rondom de drager, kunnen vensters van veelgebruikte Apple-programma’s zoals Safari, Mail en iMessage met een simpele vingerbeweging worden verplaatst, ingezoomd en geopend. Bovendien kun je een fysiek Magic Keyboard zien en gebruiken om te typen.

Mogelijke toepassingen en creatieve mogelijkheden

Een bril zal nooit zo comfortabel zitten als geen bril, hoe ergonomisch hij ook is. Objectief gezien oogt de Vision Pro lomp en als een skibril, net zoals andere headsets, ondanks het mooie materiaal en de goed uitgebalanceerde verhoudingen. Een van de gebruikelijke nadelen is het extra gewicht dat druk uitoefent op het hoofd en het gezicht, wat uiteindelijk leidt tot behoefte aan pauzes.

Net als bij de Magic Leap-headset is er ook bij de Vision Pro het risico op ongelukken door de kabels naar de batterij, die in een broekzak kan worden meegenomen. Een enkele batterijlading biedt slechts twee uur 3D-plezier. Als je van plan bent de headset de hele dag te dragen, moet je hem regelmatig aan het stopcontact aansluiten. Het woord “gewicht” vermeed Apple in de presentatie.

Verwachtingen en mogelijkheden voor Apple

Het wachten is eigenlijk op een model zonder de genoemde nadelen, een “Double Ultra Vision” in contactlensvorm met hyperzuinige M20-chip, geproduceerd op 5 picometer en met ingebouwde pyro-elektrische nanogenerator. Die komt misschien ergens in 2035 voorspellen we, verkrijgbaar in de kleuren Apple White, Gold en Violet.

Voorlopig zet Apple met de Vision Pro in elk geval een krachtige tussenstap. Met de forse bril op je hoofd kun je als een moderne boekenwurm jezelf onderdompelen in de wereld van entertainment en werk. Apple heeft enkele tekortkomingen van dit type producten verzacht met geavanceerde technologie en verleidt je met een elegant bedieningsconcept.

Infraroodsensoren detecteren beweging en oriëntatie, zodat je met een vingerbeweging een app kunt richten en starten. Zes microfoons en twaalf camera’s vangen de omgeving op. De camera’s aan de onderkant registreren handen en armbewegingen om gebaren vast te leggen. Dit is tevens de eerste 3D-camera van Apple. De naar voren gerichte camera’s worden gebruikt voor het maken van 3D-foto’s en het toevoegen van augmented reality-objecten aan de werkelijkheid. Deze 3D-beelden kunnen naar je smartphone worden gestuurd. Uiteindelijk moet de bril ook kunnen verbinden met een iPhone of Apple Watch.

Apple Vision Pro prijs en beschikbaarheid

De Apple Vision Pro is momenteel nog in ontwikkeling en er is geen officiële releasedatum of prijs bekendgemaakt voor de Benelux. Apple houdt zijn troeven voor zich en zal waarschijnlijk verdere details onthullen naarmate de ontwikkeling vordert.

Het is echter te verwachten dat de Vision Pro een premium-product zal zijn met een hoog prijskaartje, gezien de geavanceerde technologie en het innovatieve karakter ervan. Een voorlopige datum en prijs voor de bril is begin 2024 voor 3500 dollar.


Op de hoogte blijven van de nieuwe Apple Vision Pro? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er