Apple iPhone: met dank aan Microsoft en anderen

Redactie
0

iPhone XOntvallen godenzonen leven voort in de naam van gebouwen. Johan Cruijff heeft een naar hem vernoemd stadion en Steve Jobs een theater in Cupertino. Afgelopen week werd op die laatste locatie voor het eerst een Apple-keynote gehouden. Misschien dat Steve van bovenaf toekeek en Tim Cook hoorde zeggen dat het DNA van Apple altijd aan hem, de grondlegger, verbonden zou blijven.

Na een uur betrad senior vice president marketing Phil Schiller het podium en liet hij de van overal ter wereld toegestroomde journalisten niet langer in spanning. De nieuwe iPhone 8 is met de nieuwe hexacore A11 weer wat sneller dan zijn voorganger. Met True Tone zijn er verbeteringen aan het scherm, de speakers hebben meer bas en klinken 25% harden en zowel de voor- als achterkant van de iPhone 8 zijn van glas. Allemaal leuk, maar niet schokkend of innovatief – wat je op basis van Apples DNA wel zou verwachten. Bij een dergelijke upgrade verwacht je meer. Zelfs het formaat van de telefoon blijft hetzelfde.

De geest van Steve

Maar tot opluchting van Steve, die door het gebrek aan creativiteit bij zijn opvolgers wellicht op het punt stond af te dalen, waren er ook spectaculairdere dingen te melden. De 12-megapixelcamera en bijbehorende app ondersteunen 4K en augmented reality. Als voorbeeld daarvan worden de namen van sterrenstelsels weergegeven als je de camera buitenshuis naar boven richt. Het is nu mogelijk de iPhone draadloos op te laden – al heeft Apple daar zelf overigens geen protocol voor ontwikkeld.

Gelukkig dat de grootste verrassing nog moest komen: de iPhone X. De eerste nagenoeg randloze telefoon van Apple met een OLED-scherm, animojis en FaceID. Met FaceID is de kans op misbruik kleiner dan bij TouchID. Ook als je een baard(je) laat staan, een hoofddeksel op hebt of een zonnebril draagt moet je nog herkend worden. Een top apparaat! Voor een top prijs overigens ook: 1149 euro…

Er klonk een daverend applaus, maar met een dubbel gevoel. Die sprong van 8 naar 10 leek erg op Windows. Was het idee gejat van Microsoft? Net als de gezichtsherkenning, die al bestond in de vorm van Windows Hello? Ook over andere features valt wat te zeggen. Het is niet nieuw dat apparaten draadloos opgeladen kunnen worden, een dualcamera hebben, of een OLED-scherm dat nagenoeg de hele voorkant inneemt en AR en 4K ondersteunt. Die werkten tot nu toe echter allemaal op Android.

Wat resteert is dan ook een minder enthousiasme dan we eerder over nieuwe apparaten van Apple hadden. Waar is Apples voormalige innovatieve karakter – in de geest van Steve?

 

Meer over

iPhone

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er
Arjan Kropman
Lezer
Arjan Kropman

Als hoofdredacteur van iCreate (het magagazine voor de liefhebbers, fans en gebruikers van Apple) had ik in eerste instantie dezelfde gevoelens bij deze Keynote … nou ja, niet dat de naam gejat is van Windows, maar dat laat ik maar even voor wat het is. Ik vond de X ook tegenvallen. Na even nagedacht te hebben, begreep ik dat dit ook eigenlijk niet anders kan. We zijn niet zo gemakkelijk twee keer met hetzelfde te imponeren. De eerste keer dat de mens vloog, moet dat een enorm spektakel zijn geweest. Schijnbaar ongelooflijk. Als er nu een vliegtuig uitkomt met drie… Lees verder »