Apple bewaart iCloud-back-ups slechts zes maanden

Noud van Kruysbergen
0

Back-ups van je iPhone en iPad worden 180 dagen na de laatste back-up geruisloos uit iCloud verwijderd – zelfs voor betalende abonnees.

(Foto: Farknot Architect/Shutterstock.com)

iCloud-back-ups worden beperkt door Apple. Een half jaar na de laatste back-up van de gegevens van een iPhone of iPad verdwijnen de back-ups automatisch en blijkbaar zonder waarschuwing van de servers van Apple,. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de gratis iCloud-gebruikers, maar ook voor de betalende abonnees van iCloud-opslagruimte.

Opmerking in iCloud-gebruiksvoorwaarden

Die limiet is niet nieuw, maar lijkt grotendeels onbekend. In respectievelijk iOS en iPadOS is er geen indicatie van de beperkte back-upperiode tot de huidige versie 13.5.1. Apple heeft dat in de kleine lettertjes van de gebruiksvoorwaarden van iCloud gezet. Maar die worden door slechts een fractie van de gebruikers gelezen. “Als van een apparaat gedurende honderdtachtig (180) dagen geen back-up via iCloud is gemaakt, behoudt Apple zich het recht voor om aan het apparaat verbonden back-ups te verwijderen.”

Het automatisch verwijderen van iCloud-back-ups wordt een probleem als er bijvoorbeeld meer dan zes maanden verstrijkt tussen een verkoop en een nieuwe aankoop van een iPhone of iPad. Het geplande herstel van het nieuwe apparaat uit de iCloud-back-up van het oude apparaat is dan niet meer mogelijk, zoals een Tidbits-lezer onlangs ontdekte die bij Apple 200 GB aan iCloud-opslagruimte had. Zelfs gebruikers die hun iCloud-back-up tijdelijk uitschakelen om ruimte te besparen, moeten die limiet in gedachten houden. Als de back-up langer dan 180 dagen gedeactiveerd blijft, gaat ook de laatst gemaakte verloren.

Lokale back-up als alternatief

iCloud maakt niet alleen een back-up van de apparaatinstellingen, maar ook van belangrijke persoonlijke gegevens zoals foto’s en video’s, sms-berichten, gezondheidsgegevens en documenten die met apps gemaakt zijn. Als je andere iCloud-services gebruikt, zoals iCloud-foto’s, heb je via die services nog steeds toegang tot je gegevens, en veel apps zijn sowieso al lang geleden gekoppeld aan hun eigen cloudoplossingen.

Als alternatief voor iCloud-back-up kunnen iPhone- en iPad-gebruikers nog steeds een lokale back-up maken met iTunes op een Windows-pc of Mac – dat kan ook versleuteld worden. Vanaf macOS Catalina 10.15 wordt de databack-up uitgevoerd via Finder.

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Apple

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er