API voor sms’jes in KPN API Store

Daniel Dupré
0

KPN biedt sinds kort de SMS API van Nexmo in zijn API Store aan. Nexmo is een wereldwijd opererend bedrijf dat zich met name bezighoudt met cloudcommunicatie. Met de API kunnen bedrijven berichten via SMS naar gebruikers binnen of buiten hun organisatie sturen.

kpn-Vonage

Door de vele e-mails, nieuwsbrieven en spam die je dagelijks ontvangt, kan het al snel gebeuren dat een mailtje tussen alle andere berichten verloren raakt. Datzelfde geldt voor messenger-services als WhatsApp. Daarbij worden ook talloze berichten heen en weer gestuurd. Bovendien worden die services met name gebruikt voor persoonlijke communicatie. Sms’jes hebben die nadelen niet. Waar zo’n tien jaar geleden mensen nog talloze sms’jes per dag ontvingen, is dat aantal inmiddels stukken kleiner geworden. Uit onderzoek van Adobe blijkt dat juist door deze ontwikkeling, tegenwoordig praktisch alle sms-berichten worden gezien en een opvallend groot aandeel daarvan ook daadwerkelijk wordt gelezen.

API voor sms’jes

Een oplossing hiervoor is te vinden in de KPN API Store. De KPN API Store maakt de eigen diensten en de diensten van partners toegankelijk voor andere organisaties in de consumenten- en zakelijke markten. De API Store biedt een gevarieerd assortiment van veilige en kwalitatieve APIs voor communicatie, identity- en security-toepassingen. De voordelen? Een kortere ontwikkeltijd van applicaties, een verbeterde klantervaring, snellere innovatie en co-creatie.

Zie het als een one-stop-shop voor productmanagers, innovatiemanagers, IT-teams en andere belanghebbenden. Gebruikers hebben maar één account nodig, krijgen één factuur en hebben één aanspreekpunt voor ondersteuning. Zo kun je makkelijk in korte tijd een hele set API’s in productie nemen.

In de store biedt KPN nu de Nexmo SMS API voor ontwikkelaars aan. Met die API is het mogelijk om sms-berichten veilig naar klanten of contacten te sturen. Zo kun je klanten bijvoorbeeld op te hoogte houden van een aanstaand event, zoals het leveren van een pakketje of een naderende afspraak. Bovendien is het zeer laagdrempelig voor klanten om een sms’je terug te sturen ter bevestiging of om door te geven dat een afspraak niet kan doorgaan of om deze te verzetten.

 

 

Nexmo API KPN SMS

Het model van Nexmo met de stappen die sms’jes van bedrijf naar klant doorlopen, en vice versa. (Bron: KPN/Nexmo)

Naast het gebruik van sms voor afspraken en dergelijke, is het ook mogelijk het medium te gebruiken om klanten te benaderen met speciale aanbiedingen, waarbij je als bedrijf bulkberichten kunt sturen, maar tegelijk klanten ook persoonlijk kunt aanspreken via persoonlijke actiecodes. Via de infrastructuur van Nexmo is het bovendien mogelijk ook berichten naar klanten in het buitenland te sturen.

Met de Nexmo SMS API verstuur je sms’jes met je eigen bedrijfs-ID of schakel je ‘two-way communications’ in via een virtueel nummer van Nexmo. Ook biedt Nexmo een ‘global compliance engine’, waardoor de sms’jes die je stuurt via de infrastructuur van Nexmo op het gewenste moment aankomen en voldoen aan wereldwijde technische vereisten en plaatselijke wetgeving.

Je kunt een bezoeker van je website bijvoorbeeld een sms sturen met de link naar de app-store van zijn smartphone om je mobiele app te downloaden.

Hoe het werkt

De API is beschikbaar en kan worden getest in de KPN API Store. De API is een veilige gateway naar Nexmo’s bulk-sms-service. De workflow wordt toegelicht in de afbeelding hieronder.

Nexmo KPN SMS API

Om een sms te versturen, moeten het mobiele nummer, de content en de afzenderparameters in de request-body van de sms-API staan.

Je moet een webhook-endpoint aanmaken en vervolgens registreren met de sms-API. Na registratie van je webhook-endpoint/callback-url kun je een sms versturen en daarbij de yes-optie in de inbound-header van de sms-API selecteren. Binnenkomende berichten van de sms-ontvanger worden dat bij die geregistreerde webhook afgeleverd.

Om een access-token te krijgen, kun je met de API Store-gegevens (Consumer Key en Consumer Secret) een authenticatie-request doen. Dat kan op drie manieren: met een cURL-commando, via SwaggerHub of met Postman.

Het versturen van een sms kan dan via Swaggerhub met een ‘POST /send’ commando. Bij Postman met ‘(POST) Send SMS’. Om sms’js te ontvangen moet je wel de Nexmo – Phone Numbers API hebben om een virtueel nummer aan te maken.

De prijs voor het versturen van een sms met behulp van de API kost in Nederland 7,95 eurocent en in België 8,01 cent. Voor binnenkomende sms’jes betaal je in beide landen 0,57 cent.

Nexmo Vonage API

Meer informatie

Je kunt de sms-API van Nexmo in een veilige omgeving uitproberen bij de KPN API Store.

Naast de SMS API van Nexmo is ook de voice-API, om vanuit een app rechtstreeks een gesprek te kunnen starten, opgenomen in de KPN API Store. Dat geldt ook voor de verify-API voor het toevoegen van tweefactorauthenticatie bij het inloggen en de number-insight-API voor meer informatie over een telefoonnummer.

Meer algemene informatie over de Nexmo SMS-API en technische documentatie is te vinden bij de KPN API Store.

 

Meer nieuws lees je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding hoopt de provider op nieuwe klanten

Vorig jaar schreven we al over zowel de KPN inflatiecorrectie 2023 als de Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen....

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er