Analyse: Google investeert voor de lange termijn

Redactie
0

 

Google's CFO Patrick Pichette probeert de financiële analisten Googles lange termijn strategie uit te leggen.

Google’s CFO Patrick Pichette probeert de financiële analisten Googles lange termijn strategie uit te leggen.

Ondanks recordwinsten in het eerste kwartaal zijn Google ’s aandelen gedaald. De grote investeerders verwachtten eigenlijk beter. En ze willen nu meer dan later .

De financiële resultaten van Google in het eerste kwartaal laten het beeld zien van een snel groeiend, winstgevend bedrijf met bijna 50.000 medewerkers. In de afgelopen 90 dagen is er een nettowinst van $ 3,452 miljard bijgekomen. Een recordwaarde voor dit dataconcern. De omzet bedroeg 15,42 miljard. Dit is iets minder dan in het vorige kwartaal, maar 19 procent meer dan een jaar geleden. Deze keer is het “slechts” de op een na hoogste kwartaalomzet in de geschiedenis van het bedrijf geworden.

In de na-beurs handel na de bekendmaking van de cijfers daalde het aandeel Google drie procent. De beleggers op de beursvloer hadden een nog hogere stijging van de verkoop, een nog sterkere groei van het aantal clicks op reclame en een nog iets betere gemiddelde prijs in advertentieclicks verwacht.

Geldmachine staat opzettelijk niet in de turbostand

In feite zou Google meer winst hebben kunnen maken in dit kwartaal. De overnames van Nest Lab (3,2 miljard dollar) en Deepmind (naar schatting een half miljard) met daarnaast aanzienlijke extra kosten voor advocaten en juridische accessoires hakten er in. Ook de investeringen in vaste activa waren hoger dan absoluut noodzakelijk. Google investeerde voornamelijk in datacenters , productieplatformen en in aankoop van onroerend goed .

CFO Patrick Pichette Google

Google’s CFO Patrick Pichette probeert de financiële analisten Googles lange termijn strategie uit te leggen.

In tegenstelling tot veel aandeelhouders denken de managers van Google op lange termijn. In een conference call met financieel analisten op woensdagavond, benadrukten hij dat meerdere malen. “We blijven investeren voor de lange termijn en onze infrastructuur blijft een centraal strategisch gebied voor ons,” aldus Chief Financial Officer Patrick Pichette .

Carlos Kirjner van het financiële onderzoeksbureau Sanford C. Bernstein wilde weten waarom de kosten van activa op lange termijn in de afgelopen twaalf maanden veel hoger dan eerder zijn geweest. Daarop verduidelijkte Pichette met een illustratief voorbeeld van het datacenter waarom. “Het is een belangrijke strategische asset voor het bedrijf om datacenters die nu niet nodig zijn wel in de standby-modus te hebben. Hierdoor kunnen wij groeien” Als we een aanzienlijke stijging van de vraag zien ( … ), maar niet voldoende capaciteit zouden hebben, dan hadden we echt een strategische probleem. In vergelijking daarmee zijn de kosten van extra infrastructuur laag.”

Sterk toegenomen budget voor onderzoek en ontwikkeling

Robert Peck van SunTrust Robinson Humphrey meldde dat zijn financiers vaak vragen stelde over Google’s return-on-investment . Pichette zei dat ‘ Google veel aandacht besteedt aan de efficiëntie van het geïnvesteerd vermogen . Bepaalde segmenten, zoals Google Fiber, zijn nu eenmaal kapitaal-intensiever dan anderen, zoals YouTube. De sleutel is daarbij de combinatie van geavanceerde producten, nieuwe diensten en “veel meer onderzoek, ontwikkeling en innovatie.”

In het afgelopen kwartaal heeft Google ruim 2,1 miljard dollar aan onderzoek en ontwikkeling besteed. Dat is goed een half miljard meer dan een jaar geleden. Een deel van deze stijging is toe te schrijven aan de overnames van nest Lab en Deep Mind. Onder de streep stroomt een van elke zeven dollar omzet in onderzoek en ontwikkeling. Ook dit toont het belang aan van het gebruik van middelen voor de lange termijn.

Ter vergelijking IBM, die zijn kwartaalcijfers ook publiceerde op woensdag avond. IBM heeft met 22,5 miljard dollar bijna de helft meer omgezet als Google. Hiervan ging slechts 1,5 miljard in onderzoek en ontwikkeling. Het aandeel van de omzet was met zeven procent slechts half zo hoog als dat van Google. ( Ds/ple)

Meer over

Google

Deel dit artikel

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er