Amerika wil controle over internet niet kwijt

Redactie
0

De BBC meldt dat de Verenigde Staten niet staan te springen om hun zeggenschap over het internet over te dragen aan de Verenigde Naties. Dat blijkt uit publicaties van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Dit naar aanleiding van een conferentie die de International Telecommunications Union (ITU) in december organiseert in Dubai. De ITU is als onderdeel van de VN verantwoordelijk voor het stimuleren van de ontwikkeling van communicatietechnieken. Voor de conferentie zijn gedelegeerden van 178 landen uitgenodigd. Op de agenda staat het aanpassen van de International Telecommunications Regulations (ITR). Deze richtlijnen bepalen hoe het verkeer moet lopen tussen verschillende telecomnetwerken en zijn sinds 1988 niet meer veranderd. De organisatie heeft aangegeven dat aanpassingen alleen met unanimiteit gebeuren.

Op het moment zijn er diverse Amerikaanse organisaties zoals het ICANN die de technische ontwikkeling en het domain name system van het internet bewaken. Zij opereren officieel onder de vleugels van het ministerie van handel.

Voorafgaand aan de conferentie wordt er gespeculeerd, dat andere landen bij Amerika zouden willen aandringen om de macht over internet af te staan, maar ze kunnen dat niet afdwingen. Onder andere Rusland is er voorstander van dat de ITU meer controle over het internet zou krijgen.

Amerika vreest dat de voorstellen van sommige andere landen kunnen leiden tot meer censuur. Verder vindt het dat de huidige regulerende organisaties prima functioneren voor de ontwikkeling van het internet.

Deel dit artikel

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er