AMD verhoogt kloksnelheid van Radeon RX 5600 XT

Daniel Dupré
0

Radeon RX 5600 XT

AMD heeft de specificaties van de Radeon RX 5600 XT voor de tweede keer verbeterd. De chipproducent geeft nu officieel de kloksnelheid van het geheugen op als 1750 MHz, ofwel 6 GB GDDR6 RAM met een snelheid van 14 Gbit/s.

Daarmee wordt de overdrachtssnelheid verhoogd van 288 naar 336 GB/s. De Navi 10-gpu die in de kaart zit kan op die manier gegevens sneller ophalen, waardoor er een hogere framerate in 3D-games mogelijk is.

Hoewel fabrikanten al van begin af aan de Radeon RX 5600 XT voorzien van GDDR6 RAM, wat in principe al geschikt is voor 1750 MHz (14 Gbit/s), heeft AMD de snelheid via het BIOS beperkt tot 1500 MHz (12 Gbit/s). Fabrikanten hebben deze beperking eerder al op veel modellen opgeheven via eigen BIOS-updates.

Door de specificatiewijziging stelt AMD nu BIOS-versies beschikbaar voor alle modellen van de Radeon RX 5600 XT-serie die de geheugenklok op 1750 MHz brengen. AMD heeft een overzicht met updates gepubliceerd, maar dat is niet compleet. Gebruikers moeten naar de productpagina van hun grafische kaart gaan en zoeken naar een BIOS-update. Daar staan meestal instructies en tools voor het updaten. MSI vermeldt de mogelijkheid niet direct – de update wordt verzorgd door het eigen programma Dragon Center.

Voordat je het BIOS bijwerkt kun je kloksnelheid van je grafische kaart uitlezen met tools zoals GPU-Z of bij MSI-kaarten met de tool Afterburner.

(Mark Mantel / Daniel Dupré)

Meer hardwarenieuws lees je in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Mozilla Firefox verzamelt nu standaard gebruikersgegevens door update

Mozilla Firefox 128 is er en valt op, niet door praktische nieuwe functies, maar door een controverse over gegevensbescherming. Gebruikers beschuldige...

c’t-live 2024 spreker: Eric van Uden

c’t-live 2024: Wat zijn de gevolgen voor je (thuis)netwerk als je multi-gigabit internetverbinding eenmaal binnen is? Eric van Uden

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er