AMD verhoogt kloksnelheid van Radeon RX 5600 XT

Daniel Dupré
0

Radeon RX 5600 XT

AMD heeft de specificaties van de Radeon RX 5600 XT voor de tweede keer verbeterd. De chipproducent geeft nu officieel de kloksnelheid van het geheugen op als 1750 MHz, ofwel 6 GB GDDR6 RAM met een snelheid van 14 Gbit/s.

Daarmee wordt de overdrachtssnelheid verhoogd van 288 naar 336 GB/s. De Navi 10-gpu die in de kaart zit kan op die manier gegevens sneller ophalen, waardoor er een hogere framerate in 3D-games mogelijk is.

Hoewel fabrikanten al van begin af aan de Radeon RX 5600 XT voorzien van GDDR6 RAM, wat in principe al geschikt is voor 1750 MHz (14 Gbit/s), heeft AMD de snelheid via het BIOS beperkt tot 1500 MHz (12 Gbit/s). Fabrikanten hebben deze beperking eerder al op veel modellen opgeheven via eigen BIOS-updates.

Door de specificatiewijziging stelt AMD nu BIOS-versies beschikbaar voor alle modellen van de Radeon RX 5600 XT-serie die de geheugenklok op 1750 MHz brengen. AMD heeft een overzicht met updates gepubliceerd, maar dat is niet compleet. Gebruikers moeten naar de productpagina van hun grafische kaart gaan en zoeken naar een BIOS-update. Daar staan meestal instructies en tools voor het updaten. MSI vermeldt de mogelijkheid niet direct – de update wordt verzorgd door het eigen programma Dragon Center.

Voordat je het BIOS bijwerkt kun je kloksnelheid van je grafische kaart uitlezen met tools zoals GPU-Z of bij MSI-kaarten met de tool Afterburner.

(Mark Mantel / Daniel Dupré)

Meer hardwarenieuws lees je in c't jun/2020

Deel dit artikel

Lees ook

webtip: visum wel of niet met een bepaald paspoort

In sommige landen zien ze je graag verschijnen met je Nederlandse of Belgische paspoort. Geen visum? Geen probleem – of misschien juist wel als je nie...

PCIe in plaats van SATA als interface voor harde schijven

Jason Adrian, hardware-architect bij Microsoft, stelt voor om de sata-interface van harde schijven te vervangen voor PCI Express, inclusief het NVMe-p...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er