AMD RDNA 2 grafische kaart gaat strijd aan met topmodellen van Nvidia

Daniel Dupré
0

Chipfabrikant AMD is ook dit jaar weer van plan om de concurrentie aan te gaan met Nvidia voor de snelste grafische kaarten voor gamers. Op de Bank of America Securities Global Technology Conference lichtte AMD’s CFO Devinder Kumar de sluier al een beetje: het eerste product met RDNA 2 – een evolutie van de RDNA grafische architectuur van de Radeon RX 5700 XT – wordt een high-end grafische kaart.

AMD Radeon

Deze zal wellicht worden uitgebracht voor de twee spelconsoles PlayStation 5 en Xbox Series X eind dit jaar verschijnen. In beide zitten AMD-combinatieprocessoren met RDNA 2-gpu’s in aanvulling op Zen 2-cpu’s, en beide zijn ook gepland om te verschijnen op tijd voor de Amerikaanse ‘Holiday Season’. Deze begint eind november en duurt tot nieuwjaarsdag.

Kumar verwees naar de eerste RDNA 2-kaart, ook wel ‘Big Navi’ genoemd, als een ‘halo’-product. Daarmee bedoelt hij dat de grafische kaart niet alleen de snelste Radeon zal zijn, maar moet kunnen concurreren met de Nvidia GeForce-topmodellen.

“Het enthousiasme over Navi 2, of wat onze fans ‘Big Navi’ noemen, is groot. Dit wordt ons eerste RDNA 2 product. Big Navi is een Halo product. Liefhebbers houden ervan om het beste te kopen. En we zijn hard aan het werk om ook het beste te leveren,” zei Kumar.

Op den duur wil AMD zijn gehele portfolio van RDNA 2 voorzien: van Ryzen-combiprocessors tot mainstream en high-end grafische kaarten. Dit zal echter niet in een klap gebeuren – AMD CEO Lisa Su kondigde al in januari 2020 een nieuwe editie van de RX-5000 middenklasse grafische kaarten aan. Bovendien zijn pas sinds enkele weken de eerste laptops verschenen met Renoir-combiprocessors inclusief Vega-graphics. Desktopmodellen zijn er hiervan nog helemaal niet. De opvolger zal dus waarschijnlijk nog een tijd op zich laten wachten.

(Mark Mantel/Daniel Dupré)

Meer hardwarenieuws lees je in c't magazine dec/2021

Deel dit artikel

Lees ook

AMD zet zeilen bij in processors race met Intel

AMD zet alle zeilen bij nu Intel met "Alder Lake" zijn achterstand in de race van de ontwikkeling van processors lijkt goed te maken en maakt winstcij...

Black Friday Weggeefweek 2021

Black Friday en Cyber Monday: van dinsdag 23 november tot en met maandag 29 november maak je elke dag kans op een van de onderstaande prijzen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er