Ambilight zonder Philips-tv

Daniel Dupré
0
Philips_Hue_Play_HDMI_Sync_Box

(Bron: Signify)

Verlichting die zich aan de beeld van de tv aanpast haalde je tot nu toe alleen maar in huis als je een Philips-tv met Ambilight had of via redelijk complexe zelfbouwprojecten. Met de nieuwe Philips Hue Play HDMI Sync Box kan dat nu eenvoudiger en het werkt met tv’s van alle fabrikanten. Als je Hue-smartverlichting hebt, biedt dat in principe meer flexibiliteit dan alleen lampen die achter de tv tegen de muur schijnen; je kunt nu de verlichting in de hele kamer met de beelden op de tv mee laten lichten.

De box heeft in totaal vijf hdmi-poorten: vier ingangen en een uitgang. Binnenkomende videosignalen worden door de box geanalyseerd op kleurcompositie en hun verdeling in het beeld, en de gewonnen informatie wordt doorgestuurd naar de Hue-app. Daar kun je in het entertainment-gedeelte tot tien Hue-lampen koppelen en hun positie in relatie tot de tv instellen. De lichtbron hoeft daarbij niet direct naast of achter de televisie te staan. Het is ook mogelijk om een surround-configuratie in te stellen die de ruimte achter of boven de kijker verlicht.

Philips_Hue_Play_HDMI_Sync_Box_Back

(Bron: Signify)

De Philips Hue Play HDMI Sync Box is een actieve hdmi-bridge en het omschakelen tussen de verschillende bronnen gaat automatisch. Naar keuze kun je dit ook met de afstandsbediening handmatig doen. Het verdere instellen gaat allemaal via de Hue sync-app. Daarmee stel je individuele lampen en hun intensiteit in. Het is niet mogelijk voor elk aangesloten bronapparaat een aparte configuratie op te slaan. Als je na het kijken van een film met subtiele belichting een game met felle kleuren wilt spelen, moet je dat eerst handmatig via de app instellen.

Volgens de fabrikant zijn er geen beperkingen wat de bronnen betreft. Dat geldt ook voor eventuele kopieerbeschermingssystemen zoals HDCP of geluidstechnieken zoals Dolby Atmos. Iets waar je wel rekening mee moet houden, is dat als de tv zelf de bron is en als je bijvoorbeeld Netflix via een app op je smart-tv kijkt, dan zal de televisie geen signalen naar de box sturen en zal deze dus ook niet de verlichting aansturen.

Philips_Hue_Play_HDMI_Sync_Box_Front

(Bron: Signify)

De Philips Hue Play HDMI Sync Box zal vanaf midden oktober verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van 250 euro via de Philips Hue-site en hij wordt ook al aangeboden als pre-order bij MediaMarkt. De box koop je zonder lampen of enige verlichting. Tenzij je al over een Philips Hue systeem beschikt, moet je er dus wel rekening mee houden dat je nog een behoorlijke investering zult moeten doen om er profijt van te kunnen hebben.

 

Een uitgebreide test van slimme verlichting vind je in c't jun/2019

Meer over

Smart homes

Deel dit artikel

Lees ook

Asrock barebones voor AMD Renoir-apu’s en Intel Comet Lake

Asrock heeft twee nieuwe barebones aangekondigd. De DeskMini X300 is geschikt voor AMD's Renoir-apu's en de DeskMini H470 is bedoeld voor Intel Comet ...

Officepakket LibreOffice 7.0: Grafische bibliotheek Skia komt eraan

Twee jaar na de laatste grote versie verhoogt LibreOffice het versienummer naar 7.0 en biedt het Vulkan-rendering via de bibliotheek Skia.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er