Alles over dedicated hosting!

Blog
0

Dit artikel gaat over dedicated hosting. We leggen uit wat dat is en wanneer dat een goede oplossing is. Maar welke alternatieven bestaan er?

Terminologie

Met het woord host wordt de computer bedoeld, waarop de website staat. In plaats van host wordt vaak de term server gebruikt. Die is eigenlijk beter, omdat gebruikers doorgaans met een webbrowser op een intelligent apparaat, zoals een PC, tablet of smartphone, een verbinding met de server maken. De term host stamt nog uit de tijd dat mensen zogenoemde domme terminals gebruikten. Daarom zullen we hier vaak het woord server gebruiken.

dedicated hosting

Hosting alternatieven

Dienstverleners bieden diverse opties aan voor de hosting van een website. Behalve een dedicated server, die we straks zullen bespreken, bestaan er nog andere opties. We noemen er hier drie:

  • Shared server: In het geval van shared server wordt dezelfde fysieke server door diverse afnemers gedeeld. Al het beheer is in handen van de dienstverlener. Die heeft op de server alle software geïnstalleerd, die nodig om een website te laten functioneren. Je huurt ruimte op de server.
  • Virtual private server (VPS): Een VPS lijkt voor de afnemer op een eigen fysieke server, maar die wordt gedeeld met andere afnemers. Daarom het woord virtual. De dienstverlener zorgt voor de hardware en het besturingssysteem, maar alle toepassingsgerichte software komt voor rekening van de afnemer.
  • Managed server: Managed server betekent dat de afnemer de beschikking heeft over een eigen fysieke server. De afnemer bepaalt wat er met de server gebeurt, maar besteedt het totale beheer uit aan de dienstverlener.

Wat is een dedicated server?

De optie van een dedicated server lijkt op die van de managed server in de zin dat de afnemer de beschikking krijgt over een eigen fysieke server en de volledige zeggenschap erover heeft. De optie lijkt op een VPS, omdat de dienstverlener alleen verantwoordelijk is voor de hardware met het besturingssysteem en de afnemer voor de rest. Alle toepassingsgerichte software wordt door de afnemers op de server geïnstalleerd, beheerd en onderhouden.

Wanneer een dedicated server?

In plaats van een VPS kies je voor een dedicated server, omdat je het volledige apparaat ter beschikking wilt hebben. Er zijn geen andere afnemers die op een of andere manier de prestaties van je server kunnen beïnvloeden. Die zijn daardoor beter voorspelbaar. De kosten van een managed server zijn natuurlijk hoger dan die van een dedicated server. Als je als afnemer voldoende kennis in huis hebt om het beheer zelf te kunnen doen, maar je wilt/kunt de server niet in je bedrijf hebben, dan is een dedicated server een goede oplossing.

Meer over

LB

Deel dit artikel

Lees ook

EK 2024 live kijken? Zo kijk je de finale Spanje – Engeland geheel gratis

Wil je de wedstrijden van het EK 2024 (gratis) live kijken? In dit artikel lees je hoe je vandaag de finale Spanje - Engeland in de hoogste kwaliteit ...

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

0 Praat mee