AI in de muziekindustrie: de opkomst van Suno en Udio

Elwin Hodžić
0

ChatGPT, Midjourney en Suno zijn elk pioniers op hun eigen terrein. Midjourney staat bekend om zijn afbeeldingen, terwijl Suno zich toelegt op muziek. Deze start-up levert nu radiowaardige kwaliteit en daagt, samen met andere vergelijkbare AI zoals Udio, de muziekindustrie uit.

AI in de muziekindustrie: de opkomst van Suno en Udio


Gratis informatie en tips ontvangen over het gebruiken van AI?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Vorige struikelblokken van AI in muziek genereren

Voorheen hadden AI-systemen moeite met het genereren van luisterbare muziekstukken. Academische pogingen zoals Riffusion of MusicLM genereerden op commando slechts korte frases van telefoonkwaliteit. De ontwikkelaars trainden hun neurale netwerken met een relatief kleine selectie vrije muziekstukken en slaagden er niet in langere spanningsbogen op te bouwen.De doorbraak van Suno en Udio

Nieuwe AI-generatoren zoals die van Suno en Udio klinken echter heel anders: Ze spelen volledig gearrangeerde stukken af, met afwisselend coupletten en refrein, in een kwaliteit die geschikt zou zijn voor elke Spotify-hitlijst. De gebruiker geeft niet alleen enkele instructies over het genre en de stemming, maar kan ook de exacte tekst opgeven. Deze wordt vervolgens zeer professioneel vertolkt door een zanger, zangeres, een heel koor of een jongens- of meidengroep, begeleid door een band – het grenst aan magie.


Gratis informatie en tips ontvangen over het gebruiken van AI?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Aanpak van Suno

Maar de makers van het 12-koppige Suno-team hebben hiervoor geen toverboek van Harry Potter geraadpleegd, maar hun AI vermoedelijk getraind met het commerciële repertoire van grote muziekuitgevers. Anders is zowel de variatie als de muzikale kwaliteit en stilistische gelijkenis van de gegenereerde clips niet te verklaren.

Suno benadrukt weliswaar dat de AI de grote artiesten niet rechtstreeks imiteert. Wie bijvoorbeeld een nummer van Michael Jackson aanvraagt, krijgt slechts een ruwe kopie van een naamloze zanger. Gebruikers krijgen een waarschuwing dat ze geen auteursrechtelijk beschermde teksten mogen gebruiken en alleen hun eigen tekst of een door AI gegenereerde tekst mogen gebruiken.

Kwaliteitsverbetering en functionaliteit

De grote kwaliteitssprong kwam eind maart, toen Suno de derde versie van de generator uitbracht. De geluidskwaliteit is aanzienlijk verbeterd en bevindt zich nu op het niveau van een webradio met een iets te lage bitrate. Bij nauwkeurig luisteren zijn compressie-artefacten te ontdekken, maar het volledige frequentiespectrum is aanwezig. Voor weergave op een goedkope Bluetooth-luidspreker is het geluid meer dan voldoende.

Suno genereert de nummers in segmenten van 60 seconden, altijd twee varianten tegelijk. Wie wil, kan ze telkens met 60 seconden verlengen en beslissen of het volgende segment gezongen of instrumentaal gespeeld moet worden. Uiteindelijk rijgt Suno alle segmenten aaneen tot een compleet nummer. Alleen het einde wordt abrupt afgebroken en moet je laten uitfaden.Uitdagingen en concurrentie

Hiermee is Suno al verder dan zijn concurrent Udio, die begin april zijn bètafase startte. Udio heeft een vergelijkbaar concept met segmenten van elk 32 seconden, inclusief een expliciet intro en outro. Specifieke artiestennamen zoals “Depeche Mode” worden door Udio vervangen door algemene trefwoorden. Een van onze pogingen leek echter sterk op hun hit “Personal Jesus”. De geluidskwaliteit van Udio komt echter nog niet in de buurt van die van Suno en is hooguit geschikt voor weergave via een luidspreker van een smartphone.

Maar de concurrentie laat zien: Suno zal geen monopolist blijven en binnenkort zullen er meer AI-services op de markt komen die qua geluidskwaliteit terrein winnen.

Implicaties en toekomstperspectief

Hoewel men Suno geen gedetailleerde instructies kan geven over de instrumentatie en toonsoort, het tempo of de exacte opbouw van een muzieksectie, kan iedereen in enkele minuten een nieuw nummer samenstellen en voorzien van een eigen of AI-generieke tekst.


Gratis informatie en tips ontvangen over het gebruiken van AI?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Juridische en ethische overwegingen

Diensten zoals Suno en Udio verklaren in hun algemene voorwaarden dat gebruikers alle rechten op de gegenereerde nummers krijgen wanneer ze een betaald abonnement afsluiten. Voor AI-generieke nummers zal echter waarschijnlijk hetzelfde gelden als voor AI-afbeeldingen en -teksten: ze zijn vrij van auteursrecht en de gebruiker kan geen auteurschap opeisen. Iedereen mag ze kopiëren en vrij gebruiken.

De vraag is echter of uiteindelijk kan worden bewezen dat een lied is gemaakt met behulp van AI-tools of zelfs volledig op basis van algoritmen is ontstaan. Suno geeft aan dat het watermerken in de aangeboden nummers verwerkt die bij het afspelen niet hoorbaar zijn. Afhankelijk van hoe robuust dergelijke watermerken zijn, kunnen ze verdwijnen bij bewerking of analoge opname. Bij afbeeldingen en teksten kunnen watermerken in ieder geval zeer eenvoudig worden verwijderd.

Tot slot

Mocht je meer willen weten over het genereren van muziek met behulp van AI, pre-order dan onze nieuwe special over alles wat met kunstmatige intelligentie te maken heeft. In deze special gaan we onder andere ook in op dit onderwerp samen met veel andere onderwerpen die met AI te maken hebben.

Pre-order nu onze nieuwe speciale editie


Gratis informatie en tips ontvangen over het gebruiken van AI?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Copilot+-laptops op ARM-cpu’s van diverse fabrikanten aangekondigd

Microsoft stimuleert de verspreiding van Windows op ARM-cpu's meer dan ooit tevoren. Vrijwel alle grote fabrikanten hebben al AI-laptops met Microsoft...

Logitech MeetUp 2 gelanceerd voor vergaderingen in huddle rooms

We ontvingen een exclusieve uitnodiging voor een persbijeenkomst op 14 en 15 mei bij het kantoor van Logitech in Cork, Ierland. Wij kregen als een van...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er